Sok munkát adnak az ügyvédeknek a kétségbeesett oroszok

Az orosz ügyvédeket az utóbbi napokban szinte elárasztják a pánikszerű megkeresések, amelyek mind csak és kizárólag egy téma körül forognak: hogyan lehet elkerülni a katonai behívót.

Az ügyvédek és a civil társadalmi szervezetek azt mondják, hogy elárasztották őket a támogatási igények, mióta Vlagyimir Putyin elnök szeptember 21-én bejelentette, hogy 300 000 embert mozgósítanak Oroszország lankadó háborús erőfeszítéseinek fokozására.

Az azóta eltelt két hétben egyébként több százezren menekültek olyan országokba, mint Kazahsztán, Grúzia és Finnország – utóbbi egyébként le is zárta határát az orosz turisták előtt, elzárva számukra az Európai Unióba vezető utolsó közvetlen szárazföldi útvonalat -, de sokkal többen maradtak Oroszországban. Sokan közülük a katonai toborzók elől bujkálnak, imádkoznak, hogy ne hívják be őket, esetleg abban reménykednek, hogy felmentést kapnak a szolgálat alól.

„Éjjel-nappal dolgozunk” – mondta Szergej Krivenko, a Citizen nevű, mintegy 10 ügyvédből álló csoport vezetője. „Az embereket kiszakítják a normális életükből. Ez egy időkorlát nélküli mozgósítás háború idején, azaz hónapokig vagy akár évekig is eltarthat. Az emberek nem térhetnek vissza. (…) A hadseregből szinte lehetetlen kilépni. Az egyetlen kiút a halál, a sérülés vagy az esetleges parancsmegtagadásért járó börtön” – magyarázta.

A mozgósítás végrehajtása elég kaotikus. Bár elvileg csak a katonai tapasztalattal és a szükséges szakértelemmel rendelkezőket sorozták be, sok esetben úgy tűnik, hogy nem törődnek az egyének szolgálati múltjával, egészségi állapotával, hallgatói státuszával vagy akár életkorával.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A közösségi médiában számtalan olyan módszer – például milyen papírt kell kitölteni a nem megfelelő egészségügyi állapotra való hivatkozáshoz – kering arról, hogy miként próbálkozhatnak a férfiak elkerülni a besorozást.

Pavel Chikov emberi jogi ügyvéd hétfőn elmondta, hogy ő és csapata mintegy 10 000 vállalati alkalmazottnak tartott tanácsadó webináriumot. A szolgáltatás iránt annyira megnőtt a kereslet, hogy Chikov Telegram-követőinek száma az elmúlt két hétben több mint háromszorosára, 466 ezerre nőtt.

Pánik és bizonytalanság

Futótűzként terjednek történetek olyan férfiakról, akiknek a megadott kritériumok alapján mentesülniük kellene, mégis behívták őket. „Akik hozzánk jönnek, pánikolnak. Nem értik, mi történik” – mondta Szergej Krivenko. „Bárkit felhívnak. A törvény pedig megengedi nekik, hogy bárkit besorozzanak” – tette hozzá.

Dmitrij Lutsenko, aki a Release nevű, jogi tanácsadást és tájékoztatást nyújtó csoport társvezetője, elmondta: „A besorozás elkerülésének legjobb módja, ha most azonnal elhagyjuk Oroszországot. A második legjobb megoldás az elrejtőzés. Próbálják meg elkerülni az idézés aláírását, kerüljék a katonai hivatalokat. A törvényes büntetés a be nem vonulásért egy kis pénzbírság, és eddig senkiről nem tudok, akit megbüntettek volna.”

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »