Mégsem annyira részleges az orosz mozgósítás, már határzárat emlegetnek

A harcképes korú orosz férfiaknak nem kellene megengedni, hogy külföldre utazhassanak – idéztek egy magas rangú törvényhozót, aki szerint a közvélemény egyre inkább aggódik amiatt, hogy szélesebb körű határzárat jelentenek be a behívók elől menekülő emberek megállítására.

„A jelenlegi helyzetben mindenkinek, aki hadköteles korú, meg kellene tiltani a külföldi utazást” – mondta Szergej Csekov, az orosz parlament felsőházának, a Föderációs Tanácsnak a tagja a RIA hírügynökségnek.

Amióta Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten bejelentette, hogy részlegesen behívja a tartalékosokat az ukrajnai harcokba, az ország elhagyására szolgáló repülőjegyek elkeltek, a közúti határátkelőkön sorok alakultak ki, Oroszország különböző városaiban pedig tüntetéseket rendeztek – amelyeket a rendőrség gyorsan fel is oszlatott.

https://www.instagram.com/p/Ci0GikuIOPB/

Egyes jelentések szerint a tüntetésekről elhurcolt demonstrálók közül többet azonnal be is soroztak, ezzel is jelezve, hogy a hatóságok nem nézik jó szemmel azokat, akik nem követik a kormány narratíváját az ukrajnai háborúról / speciális hadműveletről.

Nem is annyira részleges a mozgósítás…

„Ez nem részleges mozgósítás, ez egy 100%-os mozgósítás” – mondta Alekszandra Garmazhapova, a Szabad Burjátia Alapítvány elnöke, ami egy aktivista csoport a régióban. Elmondása szerint a részleges mozgósítás bejelentését követő napon információik szerint több mint 3000 behívót kézbesítettek Burjátföldön.

A behívottak között pedig nem csak tartalékosok voltak. Annak ellenére, hogy Oroszország elviekben olyan férfiakat keres, akik nemrég szolgáltak a hadseregben, és rendelkeznek harci tapasztalattal, az aktivisták számos olyan esetre mutattak rá, amikor 50 év körüli férfiak kaptak behívólevelet.

https://www.instagram.com/p/Ci-F71vuAzI/

Egy nő elmondta, hogy egy 52 éves rokonának röviddel azelőtt kézbesítették a behívóját, hogy az elnök bejelentette a sorozást. Yanina Nimayeva, a burjátföldi Ulan-Ude újságírója pedig arra panaszkodott, hogy 38 éves férje annak ellenére kapott behívót, hogy soha nem szolgált a hadseregben.

A mozgósítás bejelentését televíziós interjúban Szergej Sojgu védelmi miniszter elmondta, hogy Oroszország 300 ezer katonát tervez behívni, főként olyanokat, akik friss katonai tapasztalattal rendelkeznek. A Putyin által aláírt parancsban szereplő tényleges szám azonban titkos.

Egyesek szerint a behívottak száma jóval magasabb lehet. A Novaja Gazeta Europe című független orosz lap arról számolt be, hogy az elnöki adminisztráció egyik forrása szerint Oroszország több mint 1 millió embert kíván besorozni a hadseregbe.

Ezt a jelentést más hírügynökségek nem erősítették meg, ugyanakkor az Oroszország-szerte készült videók és egyéb bizonyítékok azt mutatják, hogy még távoli kisvárosokban is nagy létszámú sorozásokra kerül sor, ami arra utal, hogy a számok a publikált 300 ezernél jóval magasabbak lehetnek.

Forrás: Reuters / Guardian

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »