Norvégia is kitilthatja az orosz turistákat

Norvégia hasonló tilalmat vezethet be az orosz turistákra, mint amilyet Finnország vezetett be a héten – közölte pénteken Emilie Enger Mehl norvég igazságügyi miniszter.

„Ha szükséges, gyorsan lezárjuk a határt, és rövid időn belül változások jöhetnek. Norvégiába Finnországhoz képest kevesen érkeznek, itt más a helyzet” – mondta Mehl a nyilatkozatban.

Norvégia az előzetes tervek szerint egy érzékelőkkel felszerelt helikoptert állomásoztatna a határon. A lépést azzal magyarázzák, hogy jelentősen megnőtt az illegális határátlépések kockázata azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten részleges katonai mozgósítást rendelt el.

Norvégia – amely bár az Európai Uniónek nem, de a schengeni övezetnek tagja – mindeddig nyitva tartotta Oroszországgal közös sarkvidéki határát, ahová az utóbbi időben naponta néhány száz ember érkezett.

Finnország csütörtökön közölte, hogy éjfélkor lezárja határát az orosz turisták előtt, elzárva számukra az Európai Unióba vezető utolsó közvetlen szárazföldi útvonalat, lévén oroszok ezrei igyekeznek elkerülni az ukrajnai háborúba történő besorozást.

A kormány szerint a lépés a határforgalom jelentős csökkenéséhez vezet majd, miután a hétvégén csaknem 17 000 orosz érkezett Finnországba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek