Részleges katonai mozgósítást jelentett be Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán részleges katonai mozgósítást jelentett be Oroszországban, ezzel hivatalosan is háborús helyzetbe hozva az ország lakosságát és gazdaságát.

Egy előre rögzített televíziós bejelentésben Putyin a Reuters által lefordított kommentárjában azt mondta, hogy a Nyugat „el akarja pusztítani az országunkat”, és azt állította, hogy a Nyugat megpróbálta „ágyútöltelékké változtatni Ukrajna népét”, megismételve korábbi állításait, amelyekben a nyugati nemzeteket vádolta azzal, hogy proxy háborút indítottak Oroszország ellen.

Putyin azt mondta, hogy szerdán „mozgósítási események” kezdődnek, anélkül, hogy további részleteket közölt volna azon kívül, hogy elrendelte a finanszírozás növelését az orosz fegyvergyártás fellendítésére.

https://www.instagram.com/p/Ciwi6kwOYW-/

A részleges mozgósítás homályos fogalom, de azt jelentheti, hogy az orosz vállalkozásoknak és állampolgároknak nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk a háborús erőfeszítésekhez.

Oroszország továbbra sem üzent hadat Ukrajnának, annak ellenére, hogy februárban megszállta az ország egy részét. Invázióját „különleges katonai műveletnek” nevezi, ugyanakkor ez akár jövő héten meg is változhat, mivel szeptember 23-27. között „népszavazásokat rendeznek Ukrajna oroszok által megszállt régióiban, melyek a szóban forgó – kiterjedésük szempontjából mintegy Magyarországnyi – területet érintenek.

A „népszavazások” minden bizonnyal az orosz érdekek szerint végződnek, ezután pedig Oroszország a vitatott területeket saját részének fogja tekinteni, megágyazva ezzel annak, hogy hivatalosan is Oroszország elleni támadásnak tekintse Ukrajna esetleges ellentámadási kísérleteit.

Forrás: CNBC / Kitekintő

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »