Mind a négy annektált régióban településeket foglal vissza Ukrajna

Az ukrán erők újabb győzelmeket könyvelhettek el a harctéren, Volodimir Zelenszkij elnök kedd esti beszédében újabb “jó híreket közölt a frontvonalról”.

Az ukrán ellentámadásban különösen délen, a Herszon térségében történt előrenyomulással gyors és jelentős győzelmeket könyvelhettek el. Most már több tucatnyi települést szabadítottak fel a héten négy olyan régióban, amelyeket Oroszország a múlt héten “annektált” – mondta Zelenszkij.

https://www.instagram.com/p/CjTVlyVpK30/

Moszkva befolyása az elcsatolt területeken (Herszon, Zaporizzsja, Luhanszk és Donyeck) így egyre bizonytalanabbnak tűnik, mivel az orosz erők egyik régiót sem tartják teljesen megszállva, Ukrajna keleti és déli ellenoffenzívái pedig továbbra is lendületben vannak.

Az Egyesült Államok eközben még több tűzerőt ajánlott fel Ukrajna számára, a Biden-kormányzat kedden újabb 625 millió dolláros katonai segélyt jelentett be Kijevnek. Joe Biden elnök a Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetésben kijelentette, hogy az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni a törvénytelen annexiós kísérleteket.

Forrás: CNBC / Financial Times / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »