Kétszámjegyű inflációt produkált az euróövezet

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló, pénteken publikált jelentése alapján szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció.

Szeptemberben 10,0 százalékra emelkedett az infláció az euróövezetben az előző havi 9,1 százalék után. A piac 9,7 százalékos inflációt várt szeptemberre.

A legnagyobb mértékben, 40,8 százalékkal az energiaárak nőttek éves bázison; augusztusban 38,6 százalék volt az éves növekedés. Az élelmiszerek és élvezeti cikkek ára 11,8 százalékkal emelkedett az előző havi 10,6 százalékos éves növekedés után. A nem energiaipari cikkek ára 5,6 százalékkal nőtt az augusztusi 5,1 százalék után, a szolgáltatások ára pedig 4,3 százalékkal haladta meg szeptemberben az egy évvel korábbit az augusztusi 3,8 százalékos éves növekedés után.

Az euróövezeti infláció alakulása szeptemberben. Forrás: Eurostat

Forrás: MTI / Eurostat

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »