Spanyolországban egyszerre oltanak koronavírus és influenza ellen

Spanyolországban hétfőn megkezdődött a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának széleskörű alkalmazása, amelyet számos tartományban összekötnek az influenza elleni vakcinák beadásával.

A spanyol egészségügyi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy elérhetővé teszi az úgynevezett második emlékeztető oltást, amelyet eddig csak kevesen – meghatározott krónikus betegségekkel küzdők – kaphattak meg a dél-európai országban.

Első körben a nyolcvan év felettiek – mintegy 2,9 millióan -, valamint az idősotthonok 390 ezer lakója jogosult az újabb dózisra, amely a vírus újabb variánsai ellen is véd. Az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói szintén az első között kérhetik az emlékeztető vakcinát.

A felsorolt csoportokat követően a hatvan és nyolcvan év közöttiek számára nyitják majd meg a negyedik adag lehetőségét, azonban az ennél fiatalabb egészséges emberek számára a spanyol egészségügyi hatóságok egyelőre nem ajánlják az újabb dózist.

Carolina Darias egészségügyi miniszter korábbi tájékoztatása szerint szeptemberben 16 millió adag vakcina érkezik Spanyolországba, amelynek száma az év végéig eléri a 44 milliót. A tárcavezető emlékeztetett: a 47,4 millió lakosú Spanyolországban több mint 40,6 millióan kaptak legalább két dózist a koronavírus elleni vakcinákból, a 40 év feletti lakosság 80 százaléka pedig három adaggal védett.

A dél-európai országban több mint két hónapnyi folyamatos csökkenés után a múlt héten először enyhe emelkedést tapasztaltak az új esetek számában, noha a kórházi kezelésre szorulók száma továbbra is alacsony, nem éri el az ellátási kapacitások két százalékát.

A spanyol egészségügyi szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy már most regisztrálnak influenza vírusos eseteket is, ami igen ritka az évnek ebben a szakában, és ez a korábbiaknál erősebb járvány lehetőségére figyelmeztet. Több spanyol tartományban – például Baszkföldön, Kasztília és Leónban vagy Kantábriában – a veszélyeztetett csoportok számára a negyedik dózis beadását összekötik az influenza elleni oltással.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek