Angliában már az omikron elleni vakcinával oltanak

Hétfőn Angliában megkezdődött az omikron koronavírus-változatokra kidolgozott oltások beadása.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) augusztus közepén – a világon elsőként – engedélyezte a SARS-CoV-2 új típusú koronavírus eredeti és jelenleg terjedő variánsai ellen egyaránt hatékony, úgynevezett bivalens oltóanyagok lakossági alkalmazását. Először az amerikai Moderna gyógyszeripari konglomerátum új vakcinája kapott brit hatósági jóváhagyást, de az MHRA szombaton a Pfizer/BioNTech amerikai-német vállalatcsoport bivalens oltóanyagának beadását is engedélyezte.

Hétfőtől elsőként az idősotthonok lakói és gondozóik kapják meg az új vakcinát, a hét közepétől pedig az 50 évnél idősebbekre, illetve a fiatalabb, de egészségügyi kockázati csoportokba tartozókra is kiterjed az oltási kampány. Az új oltások tömeges alkalmazása hamarosan Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is elkezdődik.

Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 55 millió lakosú országában – hetek óta folyamatosan és ütemesen csökken a vizsgálatokkal kiszűrt új koronavírus-fertőzések és a Covid-19 betegség okozta halálesetek száma. A brit egészségügyi minisztérium a helyzet jelentős javulása nyomán a korábbi napi összesítések helyett immár csak hetente közöl járványügyi adatokat. A tárca legutóbbi statisztikája szerint a múlt szerdán zárult egy hétben 24 674 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Angliában, csaknem 20 százalékkal kevesebbet, mint az előző egyhetes időszakban. A halálozások heti száma 38,2 százalékkal 419-re csökkent.

Az omikron vírusváltozatok okozta fertőzési hullám tetőzése idején, idén januárban voltak olyan időszakok, amikor naponta több mint 200 ezer új koronavírus-fertőzést izoláltak, és az oltási kampány korai szakaszában előfordult, hogy egy nap alatt 1800-nál több halálos áldozata volt a fertőzés okozta betegség szövődményeinek. A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig csaknem 130 millió első, második és harmadik oltási dózist adtak be országszerte.

A helyzet jelentős javulását jelzi, hogy az angol, a walesi, a skót és az észak-írországi tisztifőorvosok ajánlásának megfelelően a brit kormány a múlt héten kettes fokozatra csökkentette a járványkészültség szintjét. Az ötfokozatú skálán ez az eddigi legalacsonyabb készültségi szint a nagy-britanniai koronavírus-járvány elhatalmasodása óta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »