Végre Észak-Koreában is megkezdődhet az oltási kampány

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a napokban közölte, hogy az elszigetelt ország novemberben megkezdheti a Covid-19 elleni védőoltások beadását – jelentette pénteken az állami média.

Az észak-koreai nemzetgyűlés előtt csütörtökön elmondott beszédében Kim az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetéseit idézte, miszerint a télen ismét megnőhet a koronavírus-fertőzések száma. “Ezért a védőoltás mellett azt kell javasolnunk, hogy novembertől minden lakos viseljen maszkot, hogy megvédje az egészségét” – mondta az észak-koreai vezető anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Észak-Koreában hivatalosan eddig egyetlen oltást sem adtak be, noha a vámnyilvántartás szerint idén Kínából importáltak néhány adag vakcinát. A COVAX globális oltóanyag-elosztó program egyébként még februárban csökkentette az országnak szánt dózisok számát, lévén mindeddig nem tartottak rá igényt. Az Észak-Koreának szánt adagok arra az esetre voltak félretéve, hogy amennyiben a vezetés mégis a Covid-19 elleni védőoltások bevezetése mellett döntene, legyen esélye felzárkózni és elérni a nemzetközi immunizálási célokat.

A múlt hónapban Kim győzelmet hirdetett a Covid-19 felett, és elrendelte a májusban bevezetett szigorú járványellenes intézkedések feloldását, bár hozzátette, hogy Észak-Koreának “acélerős járványellenes korlátot” kell fenntartania.

Azt egyébként a mai napig senki nem tudja, hogy az országban hány ember kapta el a koronavírust; egyrészt azért, mert nincsenek meg az eszközei a széles körű teszteléshez, másrészt ha lennének, az állam annyira elszigetelt, hogy pontos számot nagy valószínűséggel akkor sem tudnánk. A rendelkezésre álló adatok szerint – miután a phenjani vezetés 2,5 évig tagadta, hogy akár egy fertőzött is lenne – a 25 milliós országban eddig 4,77 millióan kapták el a betegséget és 74-en vesztették életüket a következtében. Szakértők – köztük a WHO is – kétségbe vonják ezeket a számokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek