Ha Észak-Koreának nem kell a vakcina, most már ne is kelljen

Miután Észak-Korea mindeddig egyetlen vakcinaszállítmányt sem fogadott el, a COVAX globális oltóanyag-elosztó program csökkentette az országnak szánt dózisok számát – írja nemzetközi segélyszervezetek nyilatkozataira hivatkozva a Reuters.

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF által fenntartott weboldalon jelenleg az látható, hogy az Észak-Koreának szánt vakcina-adagok száma jelenleg 1,54 millió, szemben a tavalyi 8,11 millióval.

„A COVAX idén áttér a szükségletek szerinti oltóanyag-szétosztásra, így a korábban Észak-Koreának szánt dózisok felhalmozása már nem releváns” – mondta a programot működtető jótékonysági szervezet, a Gavi szóvivője. Az országnak szánt adagok arra az esetre voltak félretéve, hogy amennyiben a vezetés mégis a Covid-19 elleni védőoltások bevezetése mellett döntene, legyen esélye felzárkózni és elérni a nemzetközi immunizálási célokat. A szóvivő elmondása szerint a Gavi és a COVAX folytatja a párbeszédet Észak-Koreával az oltási program működésbe hozása érdekében.

Észak-Koreába hivatalosan semmilyen oltóanyag nem érkezett, bár médiajelentések szerint legalább néhány kulcsfontosságú személy, például a határellenőrzésért felelős tisztviselők beoltották magukat. Az országban mondjuk továbbra sem jelentettek egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem…

  • Korábbi Észak-Koreáról szóló cikkeink:

Forrás: Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek