Tőzsdére viszik a Porschét

A Volkswagen AG német autóipari konszern megerősítette szándékát, miszerint tőzsdére kívánja vinni a luxussportautó-gyártó Porsche AG részvényeit. A The Wall Street Journal által idézett elemzői becslések szerint a Porsche akár 85 milliárd euró értéken kerülhet tőzsdére, ami a legnagyobb elsődleges kibocsátás (Initial Public Offering – IPO) lenne Európában az Enel olasz energiavállalat 1999. évi bevezetése óta.

A tőzsdei bevezetés előkészítéseként a Porsche részvényeinek 50 százalékát törzsrészvényekre, 50 százalékát pedig szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényekre osztották.

A VW a frankfurti tőzsdére kívánja bevezetni a Porsche részvényeit és a társaság elsőbbségi részvényeinek 25 százalékát magánbefektetőknek kívánja felajánlani a szeptember végére vagy október elejére tervezett nyilvános ajánlattétel keretében.

A VW-ben többségi részesedéssel rendelkező Porsche alapító család a tervek szerint 25 százalék plusz egy Porsche-törzsrészvényt vásárol a tőzsdén jegyzett Porsche Automobil Holding SE családi befektetési alapjukon keresztül.

A Volkswagen sikeres IPO esetén a bevétel 49 százalékát különleges osztalék formájában kívánja szétosztani részvényesei között. A kifizetésekre valószínűleg 2023 elején kerül sor – közölte a vállalat.

A német járműgyártó jelezte, hogy egyeztetést kezdett az egyéni befektetőkkel, hogy felmérje a kereslet szintjét, és meghatározza a részvények árát.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »