Az EU ársapkát tenne az orosz gázra

A dráguló energiaárak leküzdését célzó, hamarosan bemutatni tervezett európai bizottsági javaslatok célja a csővezetékeken Európába szállított orosz gáz árának korlátozása – közölte Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke hétfőn.

Von der Leyen Twitter-üzenetében közölte: az Európai Bizottság tervezett javaslatainak célja továbbá a villamosenergia-kereslet visszaszorítása, valamint az energiacégektől származó adóbevételek felhasználása a kiszolgáltatott fogyasztók és vállalkozások támogatására.

A brüsszeli testület emellett támogatni akarja azokat a villamosenergia-termelőket, amelyek likviditási nehézségekkel küszködnek – húzta alá. Végül kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként használja az energiát a kínálat csökkentése és az energiapiacok manipulálása révén. Putyin „el fog bukni, Európa lesz a nyertese” a kialakult helyzetnek – fogalmazott a rövid üzenetben.

Ursula von der Leyen várhatóan szeptember 14-én Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén elmondani tervezett évértékelő beszéde keretében mutatja be a kialakult európai energiahelyzet megoldását célzó uniós bizottsági javaslatot.

Továbbra sem indul újra a szállítás az Északi Áramlat gázvezetéken

Tűz- vagy robbanásveszélyes lenne az Északi Áramlat gázvezeték Portovaja kompresszorállomásán lévő Trent 60-as gázturbina további üzemeltetése az olajszivárgás kijavítása nélkül – közölte a Gazprom orosz állami gázvállalat hétfőn este.

A Gazprom pénteken jelentette be, hogy az eredeti tervek szerint háromnapos karbantartásra leállított Északi Áramlat-1 nem tudja folytatni működését, mert az egyetlen üzemben lévő Trent 60-as egységénél olajszivárgás lépett fel. A gázvezetéket a tervezett karbantartás után szombaton kellett volna ismét üzembe helyezni, azonban a gázszállítás hétfőn sem indult újra.

A német Siemens Energy szóvivője úgy reagált, hogy cége nem tekinti technikai indoknak a Gazprom megállapítását a vezeték leállítására.

„A gázturbina egység további üzemeltetése a feltárt hibák megszüntetése nélkül tűz- vagy robbanásveszélyt jelent, azaz az egész üzem ipari biztonságát érinti” – közölte Telegram-csatornáján a Gazprom. Az orosz gázvállalat rámutatott, hogy korábban más turbináknál is észleltek hasonló szivárgást, ami rendszerszintű hibára vall.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Twitter

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »