A cseh-német határon is hatalmas erdőtűz tombol

Kedd estig mintegy 150 ember kényszerült elhagyni lakhelyét három nyugat-csehországi településen, miután vasárnap este óta egyre terjedő erdőtűz pusztít a Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban.

Keddre virradóra a tűzoltóság mintegy ötven embert evakuált Hrensko és Mezná településekről, kedden délben pedig a hatóságok felszólították Vysoká Lípa u Jetrichovic összes lakóját, hogy a tűzveszély miatt azonnal hagyják el otthonaikat. A mintegy száz lakos többsége saját autóján, mások pedig autóbuszon hagyták el a települést. Az evakuáltakat ideiglenesen Decínben, a helyi fedett sportcsarnokban szállásolják el.

Míg a kedd reggeli órákban a tűzoltóság jelentése szerint csak néhány tucatnyi hektáron égett az erdő, az esti jelentés már majdnem ezer hektárnyi égő erdőről szól. A helyzet gyors romlását a régióban fújó erős szél okozta, amely azonban a meteorológiai előrejelzések szerint az éjjeli órákban várhatóan eláll.

https://www.instagram.com/p/Cgey5v3MIYa/

A České Svycarsko Nemzeti Park ikonikus sziklaíve, a Pravčická brána (Prebischtor) gigantikus sziklakapu egyelőre nincs veszélyben. A helyi tűzoltók szerint ez annak köszönhető, hogy maga a sziklaképződmény nem az erdőben van. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy a környék tüze, füstje kárt okozhatott a sziklákban, ezt azonban csak az erdőtűz megfékezése után lehet majd megállapítani – hangzott el a cseh közszolgálati televízióban.

Vít Rakusan belügyminiszter a nap folyamán ellátogatott a régióba, ahol több mint 400 tűzoltó küzd az erdőtűzzel, majd a közszolgálati televízióban elmondta: Csehország Szlovákiától és Németországtól kért tűzoltásra alkalmas helikoptereket, mert a sziklás-erdős vidéken a klasszikus tűzoltó technika csak korlátozott mértékben vethető be. Az erdőtűz keddre virradóra átterjedt Németország (Szász Svájc Nemzeti Park) területére is.

„Az országhatárokat nem ismerő erdőtűz azt jelzi, hogy szükség lenne létrehozni egy oltásra alkalmas nemzetközi helikopter- és repülőgép-hálózatot Közép-Európában” – mondta újságíróknak a Prágában tárgyaló Annalena Baerbock német külügyminiszter.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A turisták által kedvelt és sűrűn látogatott vidéket hétfőn lezárták. Mezná településen már nyolc ház leégett, és kiürítették a Ferdinandov település mellett lévő német gyermektábort is. A többtucatnyi gyermeket autóbuszokkal Németországba szállították – jelentette a prágai közszolgálati rádió.

Kedd délben országos segélyakció indult az erdőtűz által érintett régió lakosainak megsegítésére. A CTK hírügynökség szerint néhány óra alatt több mint hárommillió korona (50,4 millió forint) gyűlt össze.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Méretet vált a Fiat Panda

A Fiat elhagyja a miniautók szegmensét, és a korábbinál nagyobb autókkal újítja meg kínálatát, melyeket belsőégésű motorral és teljesen elektromos hajtásláncokkal fognak értékesíteni. 

Read More »