A hőség miatt sűrűsödnek a természeti katasztrófák

Miközben az Egyesült Királyságban kedden az eddigi legmelegebb hőmérsékletre készülnek, a világ olyan szélsőséges hőséghullámmal néz szembe, amely csak júliusban halálesetekhez, kitelepítésekhez és káoszhoz vezetett.

A közelmúltban tapasztalt perzselő időjárás a Dél-Európában tomboló, megfékezhetetlen erdőtüzektől a gleccseromlásokig számos természeti katasztrófát okozott. Az alább listázott események mind ebben a hónapban, vagyis az elmúlt 19 napban (!) történtek:

  • A Portugáliában dúló erdőtüzek eddig 2 ember halálát okozták, további hatvanan pedig megsebesültek. A katasztrófában eddig 12-15000 hektár föld perzselődött fel.
  • Július 3-án jégcsuszamlás történt az olasz Alpokban található Marmolada-hegyen, 11 ember vesztette életét. A gleccseromlást a rendkívül magas hőmérséklettel magyarázzák: a katasztrófát megelőző napon csúcshőmérsékletet, 10 Celsius-fokot mértek a Marmolada csúcsán.
  • Spanyolországban a hatóságok mintegy 20 erdőtűzről számoltak be, amelyek továbbra is pusztítanak az ország különböző részein. A múlt hét óta több tűzoltó is életét vesztette.
  • Július 12-ig legalább 86 városra adtak ki hőségriadót Kelet- és Dél-Kínában. Július 11-én Csungkingban javítás miatt bezártak egy múzeumot, miután a tető egyes részei megolvadtak.
  • A tűzoltók a múlt hét eleje óta küzdenek a Délnyugat-Franciaországban tomboló erdőtüzekkel, beleértve a népszerű Gironde turisztikai régiót is, ahonnan több mint 16 000 turistát kellett evakuálni.
  • A július 9-10-i hétvégén több mint egy tucat napi hőmérsékleti rekord dőlt meg Texas, Colorado, Oklahoma és Arkansas államok városaiban. Az Egyesült Államok délnyugati és középső részén amerikaiak millióit érintő hőségriadó van érvényben, a legtöbb államot pedig aszály sújtja.
  • A hőség hazánkat sem kíméli: hétfőn több hektáron égett az aljnövényzet Budapest XVIII. kerületében, a Gyömrői út, a Csévéző utca és a Billentyű utca közötti területen, a tűz házakat is veszélyeztetett. 27 járművel 92 tűzoltó oltotta a tüzet, akik délutánra sikeresen megakadályozták a lángok továbbterjedését.

Budapest, 2022. július 18.
Tűzoltók dolgoznak a száraz aljnövényzetben keletkezett tűz oltásán Budapest 18. kerületében, a Gyömrői út közelében fekvő erdőben 2022. július 18-án.
MTI/Mihádák Zoltán

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen és ezekhez hasonló abnormális és szélsőséges események normává válhatnak, s rámutatnak, hogy a természeti katasztrófák nem természeti jelenségek, hanem a klímaválság által okozott vagy súlyosbított helyzet szörnyű következményei.

„Az éghajlatváltozás igazi változást hoz a hőhullámok tekintetében: világszerte megnőtt a gyakoriságuk, az intenzitásuk és az időtartamuk” – jegyezte meg a téma kapcsán Friederike Otto, a londoni Grantham Institute klímakutató intézet munkatársa.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Guardian / Kitekintő / MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »