A korábbinál is borúlátóbb jelentést tett közzé az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden ismertetett, legfrissebb előrejelzése szerint jelentősen romlottak a világgazdaság idei kilátásai a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta.

Az IMF úgy látja, hogy a tavalyi 6,1 százalék után a gazdasági növekedés idén – a világ egészét tekintve – 3,2 százalékos lesz az áprilisban várt 3,6 százalék helyett. A jövő évre várt növekedési adatot 3,6 százalékról 2,9 százalékra rontották.

Az IMF legfrissebb gazdasági előrejelzése. Kép forrása: IMF

A jelentés összeállítói szerint a tavalyi fellendülést egyre borúsabb fejlemények követték az idén, miközben a kockázatok kezdtek a valóságban is testet ölteni. Az idei második negyedévben a kínai és oroszországi gazdasági visszaesés miatt csökkent a globális termelés, míg az amerikai fogyasztók kiadásai is elmaradtak a várakozásoktól. Számos sokk érte a világjárvány miatt amúgy is meggyengült világgazdaságot: a vártnál magasabb infláció világszerte – különösen az Egyesült Államokban és a főbb európai országokban – a fiskális feltételek szigorítását váltja ki, miközben a gazdasági növekedés lassulását idézi elő Kínában, ahol a koronavírus-járvány fellobbanása részleges lezárásokat okozott, amely miatt bizonyos térségekben átmenetileg fel kellett függeszteni a termelést. A globális gazdaság növekedésére negatív hatással van az Ukrajna elleni orosz agresszió is.

A valutaalap az áprilisi 3,3 százalékos becsléséhez képest 2,5 százalékra rontotta a fejlett országok idei és 2,4 százalékról 1,4 százalékra csökkentette a jövő évi növekedésére vonatkozó várakozását. Az országcsoport hazai összterméke (GDP) 5,2 százalékkal nőtt tavaly.

Az IMF az euróövezetben a tavalyi 5,4 százalékos GDP-növekedés után az idén 2,6 százalékos bővülést vár az áprilisi prognózisában jelzett 2,8 százalék helyett, 2023-ban pedig 1,2 százalékost az áprilisban becsült 2,3 százalékkal szemben.

A németországi növekedési prognózist erre az évre 2,1 százalékról 1,2 százalékra rontották, a jövő évit pedig az áprilisban becsült 2,7 százalékról 0,8 százalékra vitték le. A német GDP tavaly 2,9 százalékkal nőtt.

Az amerikai gazdaságot sem kerülte el a kilátások romlása: az ideit az áprilisi 3,7 százalékról 2,3 százalékra, a jövő évit pedig 2,3 százalékról 1,0 százalékra nyeste vissza a Nemzetközi Valutaalap. Az Egyesült Államokban tavaly 5,7 százalékkal nőtt a GDP.

A fejlődő országokban az IMF 3,6 százalékos növekedést vár idén az áprilisban becsült 3,8 százalék után, a jövő évit pedig 4,4 százalékról 3,9 százalékra változtatta. Az országcsoport GDP-je 6,8 százalékkal bővült tavaly.

Kína idei növekedési kilátását 4,4 százalékról 3,3 százalékra, a jövő évit 5,1 százalékról 4,6 százakéra rontotta, miután az ázsiai ország gazdasága tavaly 8,1 százalékkal nőtt. India gazdasági növekedése is kisebb lehet az áprilisban vártnál: az idei növekedés ütemét 8,2 százalékról 7,4 százalékra, a jövő évit 6,9 százalékról 6,1 százalékra csökkentette a szervezet, miután a tavalyi növekedés 8,7 százalék volt.

Oroszország GDP-je idén 6 százalékkal csökkenhet az áprilisban várt 8,5 százalékos esés helyett. Az IMF szerint az orosz GDP jövőre is zsugorodik, méghozzá az áprilisban várt 2,3 százaléknál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal.

Az IMF legfrissebb gazdasági előrejelzése országokra és országcsoportokra lebontva. Kép forrása: IMF

A világkereskedelmi forgalom tavaly 10,1 százalékkal bővült. Az IMF új prognózisa szerint idén 4,1 százalékkal nő az áprilisban várt 5 százalék helyett, jövőre pedig 3,2 százalékkal 4,4 százalék helyett.

Az IMF a fejlett országokban 6,6 százalékos inflációt vár az idén az áprilisban becsült 5,7 százalék helyett, a jövő évi előrejelzést pedig 2,5 százalékról 3,3 százalékra változtatta. Az euróövezet idei inflációjával kapcsolatos adatot az IMF 5,3 százalékról 7,3 százalékra, a jövő évit 2,3 százalékról 3,9 százalékra módosította. Az Egyesült Államokban nem változtatott az idei 7,7 százalékos inflációs kilátáson, a jövő évit azonban 2,9 százalékról 3 százalékra vitte fel. A fejlődő országokban az infláció az idén az áprilisban várt 8,7 százalék helyett 9,5 százalék, jövőre pedig 6,5 százalék helyett 7,3 százalék lehet.

Forrás: MTI / IMF

Hozzászólások ()

Friss hírek