Gyorsan helyreállt a kínai külkereskedelem

A várakozásokat meghaladó mértékben erősödött a kínai export és import növekedése májusban, miután enyhítettek egyes, a gazdaságban is jelentős fennakadásokat okozó járványügyi korlátozásokat, amelyeket a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezésére alkalmaztak az ország több részén, köztük a fontos gazdasági és pénzügyi központnak számító Sanghajban.

A kínai vámszolgálat csütörtökön közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 16,9 százalékkal nőtt májusban éves összevetésben. A növekedés üteme ezzel jelentősen meghaladta az elemzők által valószínűsített 8,0 százalékot, ráadásul az idei legerősebb szintre gyorsult. Áprilisban a kínai export csupán 3,9 százalékkal nőtt, ami a leglassabb növekedési ütem volt 2020 júniusa óta.

A behozatal dollárban számolt értéke 4,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Elemzők 2,0 százalékos bővülésre számítottak az áprilisi stagnálás után. Bár a májusi növekedés felülmúlta a várakozásokat, a bővülés üteme így is a harmadik leggyengébb volt 2020 augusztusa óta.

A kínai külkereskedelmi mérleg 78,76 milliárd dolláros többlettel zárt májusban. Elemzők 58,00 milliárd dolláros szufficitet jósoltak az áprilisi, 51,12 milliárd dolláros többlet után.

Iris Pang, az ING kínai régióval foglalkozó vezető közgazdásza a kivitel és behozatal terén jegyzett javulást elsősorban a Kína legnagyobb kikötőjének számító sanghaji kikötő május végi újranyitásával magyarázta. A szakértő úgy vélekedett, hogy a helyreállás tovább folytatódhat, amennyiben Kínában nem alkalmaznak további lezárásokat. Hozzátette: amennyiben mégis ismét lezárásokhoz folyamodnának, a Pekingben látott minta követésével – vagyis a rövidebb ideig tartó, rugalmasabb korlátozásokkal – mérsékelhető lenne a járványügyi intézkedések gazdaságra kifejtett negatív hatása. Pang szerint amennyiben a globális kereslet változatlanul olyan erős marad, mint amilyen 2021 óta, a kínai kivitel legalább a harmadik negyedév végéig átlagosan 15 százalékkal növekedhet éves bázison.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: 3 hónapos mélyponton a DAX

Mínuszban forognak az európai tőzsdék csütörtökön a borús ázsiai kereskedést követően. A mindig jelen lévő recessziós félelmeken túl nincs különösebb egyértelmű oka a mai csökkenésnek, de az európai blue chip indexek 1% feletti veszteséget mutatnak.

Read More »

A NATO a legjelentősebb fenyegetésnek minősítette Oroszországot

A NATO-tagországok vezetői szerdán, madridi csúcstalálkozójukon elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját. A találkozón Svédországot és Finnországot hivatalosan is felkérték a csatlakozásra; a két ország várhatóan már a jövő héten aláírja az erről szóló jegyzőkönyvet.

Read More »