Békésen zajlik a kormányváltás Szlovéniában

Borut Pahor szlovén államfő hétfőn hivatalosan is Robert Golobot, a Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) elnökét jelölte kormányfőnek, miután a pártok megállapodtak az új balközép kormány létrehozásáról – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV). A parlament várhatóan szerdán szavaz Golob megválasztásáról. A Szabadság Mozgalomnak a Szociáldemokratákkal (SD) és a Baloldallal (Levica) együtt 53 képviselője van a 90 fős nemzetgyűlésben.

Pahor a Golobbal tartott közös sajtótájékoztatóján gratulált a miniszterelnök-jelöltnek és egyben felajánlotta együttműködését az új kormánnyal. Hangsúlyozta: elnökségének csaknem tíz éve alatt Golob lesz az ötödik miniszterelnök, kormánya pedig a hatodik kabinet, akivel, illetve amellyel együtt fog dolgozni. Örömének adott hangot, hogy a kormányváltás békésen zajlott. Úgy vélte: „ez egyben a szlovén demokrácia érettségi vizsgája is”.

Golob megköszönte Pahor konstruktív hozzáállását, valamint azt, hogy megértette, miért olyan fontos a határidők rövidítése és a kormány mielőbbi megalakítása. „A rohanás legnagyobb oka az volt, hogy kihasználjuk a nyarat, és felkészüljünk az őszre, amikor szembe kell néznünk egy energiaválsággal és egy lehetséges újabb koronavírus-hullámmal” – mondta a miniszterelnök-jelölt.

Ami az ellenzékkel történő együttműködést illeti, rámutatott: a Szabadság Mozgalom a politikai kultúrát akarja megváltoztatni, elérni, hogy ne nyerjen teret a gyűlöletbeszéd. „Nem személyeskedni akarunk, hanem a tartalomról vitatkozni – fogalmazott Golob.

https://www.instagram.com/p/Cdf6oAToemZ/

Az április 24-én tartott parlamenti választáson Golob újonnan alakított, baloldali Szabadság Mozgalom nevű pártja nyert, és 41 mandátumot szerzett. A második legtöbb – 27 mandátum – a Janez Jansa eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Pártnak (SDS) jutott. A konzervatív Új Szlovéniának (NSi) 8 mandátuma, az SD-nek 7 mandátuma, a Baloldalnak pedig 5 mandátuma van. Egy-egy mandátum a magyar és az olasz nemzeti kisebbségnek jár.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »