Júniusban felállhat az új szlovén kormány

Ha minden simán, bonyodalmak nélkül zajlik, június elején már új kormánya lehet Szlovéniának – jelentette ki Borut Pahor szlovén államfő Robert Golobbal, a parlamenti választásokon győztes párt vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a parlament alakuló ülését május 13-a körül tervezi összehívni, a miniszterelnök-jelöltre pedig május 23-a körül tesz javaslatot az új összetételű nemzetgyűlésnek.

Pahor mindössze két nappal a választások után fogadta hivatalában Golobot. „Ez lesz a hatodik kormány és kormányfő, akivel elnöki mandátumom két ciklusa alatt együttműködtem” – hangsúlyozta, és ismételten gratulált Golobnak a győzelméhez.

Golob kiemelte: „tisztában vagyunk azzal a felelősséggel, amit az emberek ránk róttak, és alázattal vállaljuk is”. Reményének adott hangot, hogy az új kormány még a nyári szabadságok előtt felkészülhet az őszre, a járványhelyzetre és az energiadrágulásra. Egyben megköszönte Pahor támogatását és tanácsait. Hozzátette: a Szabadság Mozgalom nyitott a civil társadalom és a parlamenten kívüli pártok felé. „De a szakmai kritériumok szerint, nem politikai hovatartozás alapján ítéli majd meg a szakembereket” – húzta alá.

A szinte véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján a Robert Golob újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) pártja nyerte meg a vasárnapi parlamenti választásokat és alakíthat kormányt Szlovéniában. A legfrissebb adatok szerint a Szabadság Mozgalomnak 41 mandátuma lesz az új összetételű, 90 fős nemzetgyűlésben. A Janez Jansa eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 27 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 5 mandátummal az ötödik helyen végzett.

A baloldal alakíthat kormányt Szlovéniában

A hivatalos koalíciós tárgyalások a jövő héten kezdődnek meg. Golob az SD-vel lép koalícióra, ezt már a választások éjszakáján bejelentette, de tárgyalni akar a Baloldallal is. A három pártnak összesen így 53 képviselője lehet a parlamentben.

Egy-egy mandátum a magyar és az olasz nemzeti kisebbségnek jár. A garantált magyar kisebbségi képviselői helyet – amelyért hárman versenyeztek – ismét Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke nyerte el.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »