Bár az oltási kampány jól halad, szigorítanak a franciák

A koronavírus-járvány ötödik hullámának megfékezésére Franciaországban szigorodnak a távolságtartási szabályok az általános iskolákban, és négy hétre bezárnak a diszkók – jelentette be hétfő este Jean Castex miniszterelnök az egészségügyi védelmi tanács ülését követően.

„Egyelőre nincs szükség további korlátozó intézkedésekre, kijárási tilalomra vagy karanténra, ezek aránytalanok lennének. A körülmények ugyanakkor egyéni és kollektív erőfeszítéseket követelnek annak érdekében, hogy mindenki korlátozza a fertőzésre leginkább kockázatos alkalmakat” – mondta a miniszterelnök.

Az általános iskolákban nem kezdődik majd a tervezettnél előbb a téli szünet, de szigorodnak a távolságtartási szabályok, miután jelenleg a 12 évnél fiatalabb gyerekek körében terjed leginkább a vírus. „Ez logikus, hiszen ez a korosztály még nincs beoltva” – hangsúlyozta Castex.

Az új szabályok értelmében a tanulóknak ezentúl nemcsak az osztálytermekben, hanem a szabadban, az udvaron és a testnevelés órán is viselniük kell a maszkot, valamint a menzán nem keveredhetnek a nem egy osztályba járók.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy péntektől kezdve négy héten át nem nyithatnak ki a diszkók.

A vírus terjedésének megfékezésére „meg kell őriznünk, sőt, szélesíteni és erősíteni is kell az átoltottsági szintünket” – hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Franciaország az egyik legjobban átoltott társadalom az Európai Unióban: az oltásra jogosultak 90 százaléka vette fel eddig az első adagot, 88,4 százalékuk pedig mindkettőt. Amióta egy héttel ezelőtt megnyílt a lehetőség minden, 18 éven felüli számára az emlékeztető, harmadik oltás igénylésére, 10 millióan már azt is megkapták.

Tovább pörög az oltási kampány

Jean Castex bejelentette, hogy a 65 éven felüliek ezentúl előzetes időpontfoglalás nélkül is jogosultak az oltás felvételére. Az országban ezer oltópont áll rendelkezésre, valamint 15 ezer gyógyszertárban is felvehető az oltás. Ígérete szerint a kormány fokozatosan újranyitja azt a háromszáz nagy oltóközpontot, amelyet a nyári nagy oltási kampány után bezárt.

A miniszterelnök azt is jelezte, hogy még az év vége előtt megkezdődik az 5 és 11 év közötti gyerekek oltási kampánya is. Eddig csak 350 ezer olyan kisgyermeket oltottak be a koronavírus ellen, akik valamilyen krónikus betegség miatt egészségügyileg veszélyeztetettnek számítanak.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az elmúlt hét napban ötven százalékkal emelkedett a koronavírussal naponta diagnosztizáltak száma: vasárnap 42 ezer új esetet jelentettek, de az azt megelőző napokban már az 50 ezret is meghaladta a napi esetszám. A kórházban ápoltak száma is fokozatosan nő: az itteni 12 ezer fertőzött közül 2200 beteg állapota súlyos, amire augusztus óta nem volt példa. Az intenzív osztályon ápoltak 77 százaléka nincs beoltva. A koronavírus okozta betegség szövődményeiben elhunytak száma csaknem 120 ezer.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »