Éjféltől él a szükségállapot Csehországban

Csehországban csütörtök éjféltől 30 napos szükségállapotot hirdetett ki a kormány – jelentette be Andrej Babis miniszterelnök a kormányülés szünetében.

A kormányfő a szükségállapot kihirdetését főként a kórházakban kezelt koronavírusos betegek egyre növekvő számával indokolta. „A betegek növekvő száma egyre nagyobb problémát okoz az egészségügyben” – mutatott rá Babis. Emellett a kormány rendkívüli ülésén új óvintézkedésekről is dönt, amelyeket szükségállapot nélkül nem lehetne bevezetni – jegyezte meg.

Cseh médiajelentések szerint a helyzet leginkább a morvaországi régiókban súlyos; csütörtökön egy brünni kórházból például 19 beteget szállítottak Prágába, mert Brünnben már nincs számukra hely.

Csehországban november eleje óta gyorsan emelkedik a napi igazolt koronavírus-fertőzések száma. Kedden rekordszámú, majdnem 26 ezer új fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések. A kórházakban jelenleg 5900 beteg van, közülük 850 állapota súlyos. Ezen a téren a legrosszabb helyzet márciusban volt, amikor 9500 embert kezeltek a kórházakban, közülük 2000-et az intenzív osztályokon. Az orvosok szerint a mostani magas napi fertőzésszám mintegy két héten belül mutatkozik meg a betegek számában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek