Csehországban is magasabb fokozatba kapcsolt a járvány

Csehországban az utóbbi időben ismét gyorsan, a szakértők által nem várt mértékben emelkedik az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek, illetve a kórházban kezeltek száma.

Hétfőn már 11 514 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi szűrések, 2250-nel többet, mint egy hete. A kórházban kezelt Covid-betegek száma megközelítette a 4300-at, 900-zal meghaladva a múlt hétfői adatot. Súlyos állapotban 635 páciens van – derült ki az egészségügyi tárca által kedden délelőtt nyilvánosságra hozott kimutatásból.

A járvány tavaly március eleji kitörése óta eddig több mint 1,9 millióan fertőződtek meg a 10,7 milliós országban, a Covid szövődményeiben 31 636 ember vesztette életét. Növekszik a halálos áldozatok száma is, bár kisebb mértékben, mint a téli és a tavaszi hónapokban. Az utóbbi hetek halálozási rekordját a múlt szerdán mutatták ki, amikor is 70-en haltak meg a kórban.

Az aktív esetek számának alakulása Csehországban. Forrás: Worldometers

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a koronavírus-járvány újabb hulláma a legkockázatosabb előrejelzés szerint alakul, ezért a kormány újabb óvintézkedések meghozatalát mérlegeli. Tekintettel a közelgő kormányváltásra, ezeket az intézkedéseket már a formálódó új kormánykoalíció szakembereivel is egyeztetik.

A kórházak – tekintettel a beoltottak, illetve a betegséget átvészelők számának növekedésére – többségükben már nincsenek annyira leterhelve, mint egy éve vagy idén márciusban, amikor tízezer beteget láttak el, s közülük több mint kétezren súlyos állapotban voltak. Mindezek ellenére majdnem egy tucat morvaországi kórház már így is a hadsereg segítségét kérte a problémák leküzdésére, elsősorban az ápolóhiány enyhítésére. A hadsereg eddig mintegy 60 katonát küldött a kórházak megsegítésére.

Csehországban eddig 6,2 millióan kapták meg a vakcina mindkét adagját, 532 ezren pedig már a megerősítő, harmadik adagot is felvették. A napi beadott oltások száma 40 ezer körül mozog.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply