Harmadszor is szükségállapot jöhet Csehországban

A cseh kormány a szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegeli a gyorsuló koronavírus-járvány miatt – jelentette ki Pavla Svrcinová országos tisztiorvos hétfő reggel a prágai közszolgálati hírrádióban. Az intézkedés többek között lehetővé tenné, hogy a kormány elrendelje az orvostanhallgatók munkakötelezettségét az egyre leterheltebb kórházakban vagy a szociális intézményekben.

„Természetesen mérlegelés tárgya ez a lehetőség is, mert elsősorban a kórházakban, a nyugdíjas otthonokban és a szociális intézményekben kezd hiányozni a személyzet” – válaszolta a tisztiorvos a 24 órás cseh hírrádió, a Radiozurnál azon kérdésére, hogy mérlegeli-e a kormány a szükségállapot kihirdetését. Pavla Svrcinová megjegyezte, hogy több kórházban már most a hadsereg katonái segítik a leterhelt személyzet munkáját.

A cseh kórházakban jelenleg csaknem 4900 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 715 ember állapota súlyos. A katonák hétfőn már összesen 39 kórházban segítették a személyzetet. Néhány, főleg morvaországi kórház már az utóbbi napokban azt is bejelentette, hogy korlátozza a tervezett orvosi beavatkozásokat, műtéteket.

Csehországban a járvány miatt tavaly márciusban hirdettek ki első ízben szükségállapotot, amely tavaly május közepéig volt érvényben. Másodszor tavaly október elején lépett életbe újra szükségállapot, amely többszöri meghosszabbításra csak az idén április 11-én szűnt meg.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter pénteken a kormányülés után még azt mondta, hogy a szükségállapot bevezetése jelenleg nem indokolt, ugyanis szerinte a koronavírus-járvány terjedését akadályozó óvintézkedések meghozatala a tavaly májusban elfogadott pandémiatörvény alapján is lehetséges. Ez azonban jövő év február végén érvényét veszti. Vojtech a tárca jogászainak véleményére hivatkozva úgy vélte: szükségállapotot akkor kellene kihirdetni, ha a kormány korlátozni akarná a személyek mozgását.

A cseh közszolgálati hírrádió ennek ellére úgy értesült, hogy Vojtech már a hétfő délutáni kormányülésen előterjeszti a szükségállapot kihirdetésének kérdését. „Erre a kórházak miatt van szükség” – erősítette meg később az értesülést Daniel Köppl, a tárca szóvivője újságíróknak.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek