Orosz offenzívától tart az ukrán katonai hírszerzés

Oroszország több mint 92 ezer katonát vont össze az ukrán határok közelében, és támadást készít elő Ukrajna ellen január végére, február elejére – állította Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője a Military Times című kiadványnak adott interjújában, amelyből vasárnap ukrán hírportálok idéztek.

A katonai hírszerzés főnöke kifejtette, hogy a támadásban valószínűleg légicsapások, illetve tüzérségi és páncélos támadások is szerepelnek majd, amit deszanttámadások követnek az ország keleti részében, valamint Dél-Ukrajnában Odessza és Mariupol ellen, továbbá egy kisebb invázió Fehéroroszországon keresztül.

Kiemelte: a szeptemberben megtartott Zapad-2021 elnevezésű, nagyszabású orosz hadgyakorlat megmutatta, hogy Moszkva több mint 3500 katonát – légideszant- és különleges műveleti állományt – tud egyszerre bevetni.

„A Kreml olyan támadást tervez, amely jóval nagyobb lesz, mint bármely orosz katonai akció 2014 óta” – hangsúlyozta Budanov. Szavai szerint Kijev jelenleg különféle forgatókönyvekkel számol arra vonatkozóan, miként alakulhat ki egy potenciális támadás Oroszország részéről, tekintettel arra, hogy Ukrajnát jelenleg nagy létszámú orosz taktikai csoportok veszik körül.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a The Washington Post amerikai napilapnak nyilatkozva azt mondta: még nem tudni pontosan, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök meghozta-e a végső döntést az Ukrajna elleni offenzíváról – emlékeztetett az UNIAN hírügynökség. Budanov ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország növeli a katonák és a fegyverzetek számát az általa megszállt Krím-félszigeten, és Iszkander típusú ballisztikus rakétarendszereket is vont az ukrán határhoz.

Budanov szerint a katonai támadást pszichológiai műveletek sorozata előzi meg, amelyeknek az a céljuk, hogy destabilizálják Ukrajnán belül a helyzetet, és gyengítsék az ország védelmi képességét. Kifejtette, hogy Moszkva tüntetések megszervezésével törekszik arra, hogy nyugtalanságot keltsen Ukrajnában, ráerősít az emberek kormányellenes érzelmeire. Az orosz pszichológiai műveletek arra irányulnak, hogy elhitessék az ukránokkal: a kormányuk „elárulta a népet” – tette hozzá a hírszerzési vezető. Megjegyezte, hogy a lengyel-fehérorosz határon kialakult migránsválság is része Moszkva ilyen jellegű erőfeszítéseinek.

Budanov kijelentette, hogy az amerikai és az ukrán hírszerzés feltételezései egy esetleges orosz támadás időpontjával kapcsolatban nagyon hasonlóak. „Értékeléseink szinte teljesen megegyeznek amerikai kollégáinkéival: 2022 január végéről vagy február elejéről beszélünk” – fogalmazott.

Az ukrán védelmi miniszter ugyancsak a hétvégén – washingtoni látogatása alatt – adott egyik interjújában kijelentette: Kijev az Egyesült Államok támogatását várja az orosz agresszióval szemben.

A Kreml máris hárít

Nem zárható ki, hogy Ukrajnában provokációkísérletek történnek majd az állítólagos orosz inváziós fenyegetés alátámasztására – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a Rosszija 1 televízióban bemutatott nyilatkozatában.

Peszkov szerint „mesterséges hisztériakeltés” zajlik. „Olyanok vádolnak bennünket azzal, hogy szokatlan katonai tevékenységet folytatunk a saját területünkön, akik az óceánon túlról áthajtották ide a fegyveres erőiket. Vagyis az Egyesült Államok. Ez nem igazán logikus és nagyon nem tisztességes” – nyilatkozott a szóvivő.

Peszkov ismételten arra figyelmeztetett, hogy a délkelet-ukrajnai válság erőszakos megoldására tett kísérletek a legsúlyosabb következményekkel járnának. „Ukrajna valószínűleg újabb kísérletet tesz arra, hogy erőszakkal kezdje megoldani problémáját; hogy újabb katasztrófát okozzon magának és mindenkinek Európában” – mondta. Úgy vélekedett, hogy Ukrajna valószínűleg a Fekete-tengeren zajló NATO-gyakorlat fedezékében próbálja majd meg elérni célját.

Alekszandr Grebenkin, az orosz biztonsági tanács titkárának helyettese a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapnak nyilatkozva azt mondta: megnőtt a kockázata annak, hogy ukrán szakszolgálatok és radikális szervezetek provokációt kövessenek el az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten, valamint gazdasági célpontok ellen az Azovi- és a Fekete-tengeren. A tisztségviselő szerint megnőtt a határon átnyúló bűnügyi tevékenység – különösen ami az illegális fegyver-, robbanóanyag-, kábítószer- és üzemanyagkereskedelem csatornáinak megszervezését illeti -, és felélénkült az ukrán dezinformációs tevékenység is.

Grebenkin azt mondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei által gyakorolt nyomás megnövekedése miatt az orosz államhatár egyes szakaszain fegyveres konfliktusok és incidensek veszélye fenyeget. „Az utóbbi időben a NATO-országok katonai és egyéb tevékenységének jelentős felélénkülését tapasztaljuk a Fekete-tenger és az Azovi-tenger medencéjében, nyugati irányban és a sarkvidék régiójában” – mondta.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnapi Telegram-bejegyzésében rámutatott, hogy a NATO, miközben agresszív magatartással vádolja Oroszországot, Észtországban tart hadgyakorlatot. A szóvivő szerint az észt terület hídfőállást jelent az orosz határok közelében a szövetség számára, és az efféle célja az, hogy a NATO „mesterséges feszültséget keltsen Oroszország közelében”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »