Putyin: a Krím már örökké Oroszország része lesz

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára közölte, hogy az elmúlt hetekben szokatlanul megnőtt az orosz katonai erők koncentrációja Ukrajna határainál és megerősítette, hogy a szövetség továbbra is illegitimnek tekinti a Krím félsziget orosz megszállását. Putyin viszont azt jelentette ki, hogy a Krím örökre Oroszország része marad.

Oroszországnak átláthatóvá kell tennie katonai tevékenységeit, mert csak így lehetséges elkerülni a feszültség fokozódását Ukrajnával – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn azon a sajtótájékoztatón, amelyet Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartottak brüsszeli egyeztetésüket követően.

Mint mondta, az elmúlt hetekben szokatlanul megnőtt az orosz katonai erők koncentrációja Ukrajna határainál, azonban nincs közvetlen kockázata egyik NATO-tagállam megtámadásának sem. „Szövetségünk szoros figyelmemmel követi a helyzetet, és rendszeresen konzultál a tagországok vezetésével, mivel nagy aggodalomra adna okot bármilyen további agresszív fellépés vagy provokáció az orosz fél részéről” – húzta alá.

Megerősítette, hogy a szövetség továbbra is illegitimnek tekinti a Krím félsziget orosz megszállását és a Donyec-medencében szerveződő orosz-szimpatizáns fegyveresek támogatását. Hangsúlyozta: minden NATO-tagország egyöntetűen elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, és támogatja azokat a reformokat, amelyek megerősítik Ukrajna euroatlanti törekvéseit. Hozzátette: Ukrajna támogatása a szövetség részéről nem jelent fenyegetést Oroszországra nézve, a NATO-csapatok fekete-tengeri műveletei védekezési célból és átláthatóan zajlanak.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek viszont esze ágában sincs visszaadni a Krím-félszigetet Ukrajnának, és erről nyilvánosan is beszélt 2021. november 4-én, az Orosz Egység Napján, amikor Szevasztopolba látogatott.

https://www.instagram.com/p/CV49RNOI5Dz/

“Országunk visszanyerte történelmi egységét. Ez az élő és megtörhetetlen kötelék különösen érezhető itt, Szevasztopolban, a Krím-félszigeten.” – mondta Putyin november 4-én.

„A Krím most már örökké Oroszország része lesz, mivel ez a nép, a népünk legfőbb, szabad és hajlíthatatlan akarata.”

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elmondta: „ami jelenleg az ukrán-orosz határon tapasztalható, az nem egy egyszerű csapatösszevonás, mivel az orosz vezetés már tavasszal nagy létszámú hadsereget vezényelt a határhoz, amelyet azóta sem hívott vissza.

„A helyzet egyre romlik, Oroszország arra akarja felhívni a figyelmünket, hogy nagyon gyorsan képes aktiválni a már korábban összevont nagy létszámú csapatait” – jelentette ki. Úgy fogalmazott: Oroszország továbbra is fokozza a feszültséget Kelet-Ukrajnában, fegyvereket szállít, csapatokat vezényel oda, pénzügyileg támogatja a megszállást, továbbá orosz útleveleket bocsát ki a helyieknek.

„A katonai manőverek, az energiaválság kialakítása Európában, a fehérorosz vezetés migránscsempészete az európai határokhoz, a dezinformációs kampányok mind-mind az orosz vezetés hibrid háborús eszköze az euroatlanti biztonság ellen” – vélte az ukrán miniszter.

Forrás: MTI / Euronews / Instagram

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »