Most már nagy az egyetértés az alakuló román nagykoalícióban

A román parlament legnagyobb frakciójával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) jóváhagyta hétfőn, hogy a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) adja elsőként a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen alakított nagykoalíció miniszterelnökét.

A PSD egyhangúlag elfogadott döntését Radu Oprea szóvivő azzal indokolta, hogy számukra a közös kormányprogramba foglalt szociális csomag – a nyugdíjak, a családi pótlék és a minimálbér emelése – „fontosabb, mint a kormányfői tisztség”.

Nemcsak a jövő évi költségvetés így is megkésett kidolgozásához, hanem az idei egészségügyi bérek és a nyugdíjak költségvetés-kiigazítást igénylő folyósításához is teljes jogkörű kormányra van szükség, ezért a csaknem három hónapja tartó politikai válságnak véget kell vetni – mutatott rá a szociáldemokrata szóvivő.

A PSD-nek 9, a PNL-nek 8, az RMDSZ-nek 3 minisztere lesz az új kormányban, ugyanakkor a szociáldemokratákhoz kerül a kormányülések napirendjének kidolgozásában fontos szerepet játszó, miniszteri rangú kormányfőtitkári poszt is.

Szociáldemokrata politikus vezeti majd a pénzügyi, a védelmi, a gazdasági, a közlekedési, a mezőgazdasági, az egészségügyi, a munkaügyi, a művelődési és az újonnan létrehozandó családügyi és ifjúsági tárcát. A PNL-nél marad a belügyi, a külügyi, az igazságügyi, az energetikai, az oktatási, a beruházási, az európai alapokat kezelő és a digitalizációs minisztérium, valamint a kis- és középvállalatokért és idegenforgalomért felelős újonnan alakuló tárca. Az RMDSZ megtartotta a fejlesztési, a környezetvédelmi, valamint a sportminiszteri posztot.

A hárompárti koalíció, amely a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvezi, a PNL által jelölt Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter számára kér hétfőn kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis államfőtől, ugyanakkor megegyezett abban, hogy másfél év múlva a kormányfői tisztséget a PSD veszi át.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »