Enyhülnek a korlátozások Csehországban

Hétfőn nulla órakor Csehországban megszűnt a koronavírus-járvány miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot, a járvány terjedésének enyhülése miatt ugyanis a cseh kormány nem kért hosszabbítást a parlamenttől. 

A rendkívüli jogrend elmúltával megszűnt az éjszakai kijárási tilalom és a lakosság szabad mozgásának korlátozása a lakhely szerinti járásra. Hétfőn az óvodások és az alsó tagozatos iskolások egy része visszatérhet a tanterembe, kinyitnak a gyermekruházatot és lábbelit árusító üzletek, valamint a papír- és írószerboltok, újraindult néhány szolgáltatás, és újra működhetnek a termelői piacok. Kinyitottak a könyvtárak és az állatkertek külső pavilonjai is.Enyhül a szogo

A kormányzat a járványhelyzetet azonban változatlanul súlyosnak tartja, ezért számos óvintézkedés érvényben maradt. Továbbra is kötelező például a maszkok általános használata és tilos több mint két ember gyülekezése. A sport- és kulturális rendezvények változatlanul nézők nélkül zajlanak, az üzletek többsége továbbra is zárva van, akárcsak a szolgáltatások nagyobbik része.

Tény, hogy Csehországban az utóbbi hetekben folyamatosan javul a járványhelyzet. A napi új igazolt fertőzések száma ötezer alá csökkent, és a kórházakban karácsony óta a legkevesebb beteg van. Hasonló módon fokozatosan csökken a súlyos betegek és a napi elhalálozások száma is.

Másfelől felgyorsult az oltási folyamat, amelyet azonban fékez az oltóanyagok hiánya. A hivatalos statisztika szerint a vakcina első adagját eddig már több mint kétmillió ember kapta meg, közülük több mint 700 ezer már a második adagot is. Csehországban továbbra is kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »