Szicíliában már szabadtéren is kötelező a maszkviselés

Szicília tartományi elnöke egészen december 31-ig ismét kötelezővé tette a maszk viselését szabadtéren, de egyelőre – a növekvő járványmutatók ellenére – egyetlen régióban sem vezettek be ennél szigorúbb óvintézkedést – közölte az olasz sajtó csütörtökön.

Az ötmillió lelket számláló Szicília elsőként vezette be újból a kötelező maszkhasználatot az utcán. A védőeszközt csakis ott lehet levenni, ahol nem áll fenn a tömörülés veszélye.

Nello Musumeci tartományi elnök tesztelési kötelezettséget rendelt el a Németországból és az Egyesült Királyságból érkezők számára. Oltottságtól függetlenül negatív teszteredményt kell felmutatniuk azoknak is, akik a Szicíliába történő belépés előtti két hétben az Egyesült Államokban, Máltán, Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban, Görögországban vagy Hollandiában jártak.

Szicília elsőként szigorított, attól tartva, hogy a rosszabbodó mutatók miatt magasabb járványfokozatba kerülhet. Itt az egyik legalacsonyabb az átoltottság mértéke Olaszországban; alig haladja meg a hetven százalékot. Augusztus végén két hétig a sziget sárga színű járványfokozatba lépett át, amikor szintén kötelező volt a maszk.

Nem kedvezőbb a helyzet Olaszország északi régióiban sem, ahol az utóbbi egy hétben ugrásszerűen emelkedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma. De a korábbi sajtóértesülésekkel szemben a római kormány sehol nem léptetett életbe magasabb járványfokozatot.

Csütörtökön az elvégzett több mint 625 ezer tesztelésen több mint tízezer új beteget szűrtek ki. Az esetszám – amely május óta nem volt ennyire magas – már második napja volt tízezer felett. Hatvankilenc beteg veszítette életét, és 2020 februárjától – a járvány kezdetétől – számítva a halottak száma túllépte a 133 ezret. Kórházban több mint négyezer beteg van, több mint ötszázan intenzív osztályon.

Forrás: Worldometers

A tetőzés a számítások szerint a karácsonyi időszakban várható. Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár ezért zárlatot szorgalmazott kizárólag az oltás nélküliek számára, míg mások – köztük a napi több mint 1500 új esetet regisztráló Veneto tartomány elnöke, Luca Zaia – elvetették az oltástagadók megkülönböztetését.

Az aneszteziológus orvosok szervezetének közleménye szerint “szigorítások nélkül az intenzív osztályok terheltsége egy hónapon belül eléri a maximumot”.

A hatvanmillió lelket számláló Olaszországban a 12 év feletti lakosság 84,4 százaléka rendelkezik a teljes védettséghez szükséges oltásokkal. A negyven és hatvan év közöttiek emlékeztető oltásának beadását a korábban tervezett december elseje helyett már november 22-én megkezdik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply