Fehérorosz migránsválság: az EU bekeményít

Az európai uniós tagországok külügyminiszterei újabb, célzott szankciók bevezetéséről döntenek hétfőn azokkal a fehérorosz tisztviselőkkel szemben, akik felelősek a kelet-európai ország határán kialakult migrációs válságért – közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek találkozóját megelőzően.

Borrell az ülésre érkezve kijelentette: az Európai Unió kiszélesíti a Fehéroroszországgal szemben hozott megszorító intézkedések keretét, hogy lehetővé tegye mindazok szankcionálását – köztük légitársaságokét, utazási irodákét és képviselőikét -, akik felelősek a migránsok utaztatásáért Fehéroroszország és az EU közös határára.

A helyzet elfogadhatatlan, a migrációs beáramlást ellenőrzés alatt kell tartani, le kell állítani a migránsokat szállító repülőjáratokat, és fenntartható megoldást kell találni a kialakuló humanitárius válságra – tette hozzá.

A főképviselő hangsúlyozta: a szankciók bevezetése mindig hatékony, ugyanis hatással van az érintettek szabad mozgására és jólétére. Katonai eszkalációra az unió nem számít – mondta. Az EU feladata a humanitárius segítségnyújtás és az unió ellen indított hibrid támadás elhárítása – közölte.

Az unió keleti partnerségéhez tartozó országok – Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, a Moldovai Köztársaság, Örményország és Ukrajna – külügyminisztereivel tervezett megbeszéléssel kapcsolatban azt mondta, az együttműködés egyre inkább felértékelődik ezekkel az országokkal, kivéve Fehéroroszországgal, amelynek képviselője nem lesz jelen a hétfői ülésen. Az EU egyre nagyobb figyelmet szentel a keleti partnerországokkal fenntartott kapcsolatokra, a régió helyzete ugyanis egyre összetettebbé válik – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Heiko Maas német külügyminiszter érkezésekor hangsúlyozta: Fehéroroszországra a korábbinál szigorúbb szankciók várnak a lengyel határon kialakult migránsválság miatt. Mint mondta, Minszk rendszere embertelen, amely a menekülteket az Európai Unióra nehezedő nyomásgyakorlás eszközeként használja. A helyzet csak tovább romlott az elmúlt napokban – figyelmeztetett. Kijelentette: az Európai Unió nem hátrál meg Aljakszandr Lukasenkával szemben. Noha a fehérorosz elnök a szankciók megszüntetését követeli, az EU válasza a szankciós keret szigorítása lesz – mondta.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter érkezésekor a legfontosabbnak azt nevezte, hogy az EU elérje: ne induljon repülőgép Fehéroroszországba migránsokkal a fedélzetén. Minszk repülőterét tiltott zónának kell nyilvánítani a bevándorlókat szállító légitársaságok számára – mondta. Kiemelte annak fontosságát is, hogy azoknak a migránsoknak, akik már Fehéroroszországba jutottak, biztonságos utat biztosítanak vissza a hazájukba. A litván kormány kész technikai segítséget nyújtani ehhez – tette hozzá.

Frissítés: kibővítették a szankciós keretet

Az Európai Unió kibővítette büntetőintézkedéseinek rendszerét a Fehéroroszországgal közös határán kialakult helyzet miatt. Az intézkedés célja, hogy az EU reagálni tudjon arra, hogy Minszk hibrid támadásként migránsokat használ politikai céljainak elérésére – közölte az uniós tagországok kormányait tömörítő Tanács hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozójához kapcsolódva.

A szankciórendszer kiszélesítése egyebek között célzott megszorító intézkedések meghozatalát teszi lehetővé olyan emberekkel és szervezetekkel szemben, akik és amelyek felelősek a fehérorosz rezsim tevékenységeiért, vagy hozzájárulnak ahhoz, hogy a migránsok számára megkönnyítsék az Európai Unió külső határainak illegális átlépését.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Nem tér magához a brit autóipar

Az SMMT csütörtöki összesítése alapján 2021-ben 34 százalékkal kevesebb autó készült a brit gyártóüzemekben, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben. Ennél kevesebb autót utoljára 1956-ban gyártottak.

Read More »

Nem hátrált a Fed, esnek a tőzsdék

A Fed monetáris politikai döntéshozói szerda este konkrét időpont megadása nélkül jelezték a kamatemelés megkezdésének közeledtét az erősödő inflációs nyomás miatt. Bár ez önmagában nem újdonság, egyes piaci szereplők abban reménykedtek, hogy az utóbbi hetek erős korrekciója miatt a Fed esetleg lassít a tervezett monetáris szigorítás ütemezésén.

Read More »

Leave a Reply