Hétfőtől karantént vezetnek be az oltatlanoknak Ausztriában

Alexander Schallenberg osztrák kancellár kijelentette, hogy a kormány a hétvégén egy olyan intézkedést tervez elfogadni, miszerint azok a személyek, akik nem rendelkeznek védőoltással, csak naponta egyszer, rövid időre hagyhatják el otthonukat, például élelmiszervásárlás céljából.

A védettségi igazolások meglétét a rendőrség fogja ellenőrizni különböző helyszíneken és azok, akik a szabályokat megszegik, súlyos bírságra számíthatnak.

https://www.instagram.com/p/CWLk717lrbH/

Eközben a Financial Times cikke szerint Felső-Ausztria tartomány kormányzója, Thomas Stelzer  már tényként jelentette be a fentieket a tartományra vonatkozóan, így valójában csak az a kérdés, hogy hétfőtől egész Ausztriában vagy csak a másfél millió lakossal rendelkező Felső-Ausztria tartományban kényszerítik otthoni karanténra azokat, akik nem hajlandóak felvenni az egyébként bőven rendelkezésre álló és ingyenes koronavírus elleni oltásokat.

Ausztriában már eddig sem engedték be az oltatlanokat a szórakozóhelyekre, éttermekbe és fodrászatokba, de az új szabályok elfogadása esetén drasztikusan tovább szigorodik ez a rendszer, amire a kancellár szerint azért van szükség, mert Ausztriában az átoltottság Nyugat-Európa többi országához képest immár alacsonynak számít, teljes oltással a lakosság 63%-a rendelkezik.

„Egyértelmű, hogy ez a tél kényelmetlen lesz az oltatlanoknak”‘  – figyelmeztetett Schallenberg.

Átoltottság Európa egyes országaiban. Sötétzölddel a teljes védettséggel rendelkezők, világoszölddel a legalább egy oltással rendelkezők aránya.
Forrás: Ourworldindata.org

Forrás: Financial Times / CNN

 

Friss hírek