Román helyreállítási csomag: 507 célkitűzés, 29 milliárd euró

Románia az idén és a jövő évben összesen 9,964 milliárd eurót kaphat az Európai Uniótól a helyreállítási alapból – közölte szerdán a román kormány. A teljes 29,2 milliárdos összeg igénybe vételéhez az országnak 507 célt kell teljesítenie 2026-ig.

A bukaresti kabinet szerdai ülésén fogadták el a két első dokumentumot, amelyek a helyreállítási alap életbe léptetéséhez szükségesek. A kabinet elfogadott két emlékeztetőt, amelynek értelmében felhatalmazta a beruházási és uniós projektek minisztériumát, illetve a pénzügyminisztériumot, hogy írják alá a helyreállítási alap vissza nem térítendő támogatásról, illetve a kedvezményes hitel felvételéről szóló két egyezményt az Európai Bizottsággal.

Közölték, hogy ezen megállapodások értelmében Románia összesen 29,2 milliárd eurót kap Brüsszeltől, amiből 14,24 milliárd eurót a vissza nem térítendő támogatás, 14,942 milliárd eurót pedig a kedvezményes hitel tesz ki. Románia úgy döntött, hogy mindkettőt igénybe veszi.

A kormány közleménye szerint az idén év végéig Bukarest 3,793 milliárd euró előfinanszírozásban részesül, majd 2022-ben további 6,171 milliárd eurót kap. A támogatás részletekben érkezik annak függvényében, hogy Románia teljesíti-e vagy sem az általa vállalt és az Európai Bizottsággal együtt megállapított célkitűzéseket. Összesen 507 célt kell teljesítsen Románia 2026. augusztus 31-ig” – olvasható a közleményben.

Az Európai Bizottság (EB) szeptember végén adott zöld jelzést a román nemzeti helyreállítási- és ellenállóképességi tervnek, amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolását célozza. Egy hónappal később az EU pénzügyminiszterei is elfogadták a Bukarest által beterjesztett helyreállítási tervet és ezzel véget ért a brüsszeli jóváhagyási eljárás.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »