Az érkező uniós pénzek miatt 50 éve nem látott növekedés jöhet Olaszországban

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Olaszország államadós-osztályzatának kilátását a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings), egyebek mellett azzal az előrejelzésével indokolva a lépést, hogy a koronavírus-járvány sokkja után az idén csaknem öt évtizede nem mért ütemű növekedés várható az olasz gazdaságban.

A Standard & Poor’s a péntek éjjel Londonban bejelentett döntéssel egy időben megerősítette az olasz államadósság-kötelezettségek “BBB/A-2” szintű osztályzatát. Az S&P ugyanilyen besorolással tartja nyilván a magyar szuverén adósságot.

A cég az olasz osztályzat kilátásának javításához fűzött indoklásában kiemelte azt a várakozását, hogy az olasz gazdaság az idén és jövőre “harsogó lendületű” kilábalása várható, miután az olasz felnőtt lakosság 80 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás teljes dózisát, és már megérkezett az első támogatás a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítására és az ellenállóképesség javítására szolgáló európai uniós pénzügyi eszközből (RRF).

Az S&P hangsúlyozza, hogy az Olaszországnak szánt RRF-folyósítások teljes értéke várhatóan eléri az olasz hazai össztermék (GDP) 10,8 százalékát.

Lengyelország és Magyarország helyreállítási csomagját a jogállamisági vita miatt még nem fogadta el az Európai Bizottság, az ügyben december elején várható előrelépés, de nem feltétlenül pozitív irányba.

December elején léphet újabb fázisba a jogállamisági vita

Mindezek alapján a hitelminősítő azzal számol, hogy az olasz GDP-érték az idén 6 százalékkal, jövőre 4,4 százalékkal növekszik. Az elemzés szerint az erőteljes bázishatások, a felgyülemlett fogyasztói kereslet, a javuló hitelkondíciók, az adóösztönzőkkel támogatott, élénk építőipari aktivitás és a külső kereslet együttes hajtóereje 1973 óta nem mért ütemre gyorsítja az olasz gazdaság növekedését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ebben a környezetben a Standard & Poor’s azt valószínűsíti, hogy az olasz hazai össztermék az általa eddig vártnál egy évvel korábban átlépi a 2019-ben – a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes évben – elért szintet.

Az S&P mindezek alapján arra számít, hogy a GDP-értékhez mért olasz államháztartási hiány a 9,4 százalékos hivatalos idei cél helyett – és a 9,6 százalékos tavalyi szint után – 8,8 százalék lesz 2021-ben, jövőre pedig 5,8 százalékra csökken.

A Standard & Poor’s előrejelzése az év végére 144,8 százalékos, 2022-ben 142,9 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátát valószínűsít.

GDP-arányos államadósság az Európai Unió országaiban 2020 végén. Forrás: Eurostat

MTI / Eurostat

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Leave a Reply