Ismét a szakadék szélén az Evergrande

Ismét csőd közelébe került szerdán a China Evergrande csoport, amely az elmúlt hetekben több alkalommal a türelmi időszak lejártához közeledve rendezte kifizetéseit, az utolsó pillanatban kerülve el a törlesztési csődöt.

A több mint 300 milliárd dollárra rúgó adósságával a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének számító Evergrande-re szerdán egy kötvénye utáni 148 millió dollárnyi kamat törlesztése vált esedékessé. Pekingi idő szerint délig nem adtak hírt a kifizetés megtörténtéről.

Az Evergrande-nek december 28-án további két kötvénye után, összesen 255 millió dollárnyi kamatot kellene folyósítania.

https://www.instagram.com/p/CWF7AvLoXkd/

A kínai ingatlanszektor likviditási problémáival kapcsolatos nemzetközi aggodalmakat ismét felszította, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kedden arra figyelmeztetett: a kínai ingatlanszektor helyzete globális kockázatot hordoz magában.

Borúlátásra adott okot az is, hogy szerdán a Standard & Poor globális pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) egy újabb kínai ingatlanfejlesztő, a sanghaji székhelyű Shimao Group Holdings minősítését rontotta le arra hivatkozva, hogy a kedvezőtlen üzleti környezet akadályozhatja a vállalatot az adósságcsökkentésben.

Az Evergrande mellett az ugyancsak likviditási gondokkal küzdő, sencseni székhelyű Kaisa Group ingatlanfejlesztő is vagyontárgyai értékesítésével igyekszik tőkét bevonni adósságai törlesztésére. A szintén sencseni székhelyű Fantasia Holdings ingatlanfejlesztő pedig szerdán közölte: nincs rá biztosíték, hogy eleget fog tudni tenni soron következő pénzügyi kötelezettségeinek. A Fantasia, amelyet az egyik korábbi kínai alelnök unokahúga alapított, október 4-én nem folyósította az egyik lejáró kötvénye után hétfőn esedékes 205 millió dollárt a hitelezői részére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »