COP26: sötét képet fest a megállapodás-tervezet

A jelenlegi évtized kritikus abból a szempontból, hogy sikerül-e megvalósítani a hosszú távú globális klímavédelmi célokat – áll az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülése (COP26) elé terjesztett, szerdán ismertetett megállapodás-tervezetben.

A hatoldalas szövegtervezet szerint – amelyről a tíz napja zajló, pénteken véget érő COP26-értekezlet csaknem kétszáz delegációjának még tárgyalnia kell – megállapítja: a jelenlegi évtized végéig a 2010-ben mért mennyiséghez képest 45 százalékkal kell csökkenteni a világ széndioxid-kibocsátását ahhoz, hogy 2100-ig a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 fokot. A tervezet alapján ugyanennek a célnak az eléréséhez az is szükséges, hogy az évszázad közepéig az egész világ nettó karbonsemlegessé váljon.

A megállapodás javasolt szövege kiemeli: ha sikerül 1,5 fokra korlátozni a felmelegedést mértékét, a klímaváltozás globális hatása sokkal kisebb lenne, mint abban az esetben, ha a felmelegedés mértéke elérné a 2 fokot. Éppen ezért tényleges és hatékony, a rendelkezésre álló legjobb tudományos ismeretekre alapuló cselekvésre van szükség minden ország részéről “a jelenlegi kritikus évtizedben” – áll a tervezetben.

A határozati javaslat felszólítja a COP26-egyezményben részes országokat arra is, hogy szüntessék be a szén használatát energiatermelésre, és hagyjanak fel a fosszilis üzemanyagok kitermelésének támogatásával.

Vállalások

A skóciai nagyvárosban zajló COP26-értekezlet eddigi legnagyobb horderejű vállalásai közé tartozik az a 105 ország által aláírt megállapodás, amely alapján 2030-ig meg kell állítani, sőt, vissza kell fordítani a nagyipari méretű erdőirtást és a vele járó talajerózió folyamatát. 

Az aláíró országokban van a világ egybefüggő természetes erdőterületeinek 85 százaléka. Az egyezményhez csatlakozó országok listáján mások mellett Brazília, Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada és Kína is szerepel. Az Európai Unió nevében az Európai Bizottság szintén aláírta az egyezményt.

A megállapodáshoz kapcsolódva többtucatnyi globális nagyvállalat vállalt kötelezettséget arra, hogy a jövőben nem finanszíroz olyan beruházásokat és ipari tevékenységeket, amelyek közvetlenül kötődnek az erdőségek kiirtásához.

Ugyancsak széleskörű megállapodás jött létre a résztvevők között a szén-dioxidnál jóval erőteljesebb üvegházhatást kifejtő metángáz kibocsátásának jelentős csökkentéséről 2030-ig.

Nem lesz elég

A Climate Action Tracker nevű, több független klímakutató tudományos intézmény által készített és folyamatosan frissített, modellszámításokra alapuló elemzéssorozat szerdán ismertetett legfrissebb kiadása szerint azonban a világ a COP26-értekezleten tett eddigi klímavédelmi vállalások ellenére is legalább 2,4 fokos átlagos felmelegedés felé tart.

Az elemzés szerint az üvegházhatást okozó szennyezőanyagok globális kibocsátása a jelenlegi folyamatok alapján még 2030-ban is a kétszerese lesz annak a mennyiségnek, amellyel teljesíthető lenne a felmelegedés 1,5 fokos korlátozásának célkitűzése.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply