Ahogy Ázsia kinyit, Kína egyre elszigeteltebbé válik

Az ázsiai csendes-óceáni térségben Ausztráliától Dél-Koreáig számos ország jelentett be enyhítéseket és nyitja újra a határait, felkészülve a koronavírussal való együttélésre. Az egyetlen kivétel ez alól Kína, az ország, ahol csaknem két éve először észlelték a Covid-19-et. Az ázsiai óriásnak továbbra is eltökélt szándéka, hogy teljesen felszámolja a vírust a határain belül.

Annak ellenére, hogy lakosságának több mint 75%-a teljesen be van oltva, Kína ragaszkodik szigorú „zéró-Covid” stratégiájához, amely magában foglalja a határok lezárását, a hosszadalmas karanténintézkedéseket a nemzetközi utazók számára, valamint a járvány kitörése esetén helyi korlátozásokat.

Hogy csak a legutóbbi példákat említsük:

  • kedden vesztegzár alá vonták a több mint 4 millió lakosú Lancsou városát, miután mindössze hat Covid-19 esetet jelentettek;
  • vasárnap pedig egyetlen fertőzéses eset miatt lezárták a sanghaji Shanghai Disneyland-et, és addig nem engedték haza a több tízezer látogatót, amíg mindenkit le nem teszteltek.

Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy marad ez a hozzáállás az országban. Bár egyes kínai egészségügyi tisztviselők azt javasolják, hogy ha az átoltottság eléri a 85%-ot, akkor kísérleti jelleggel be lehetne vezetni lazításokat, elemzők szerint a legtöbb korlátozás valószínűleg nem enyhül a következő 12 hónapban.

Kína ázsiai-csendes-óceáni szomszédai egymás után nyitnak

A környező országokban ez épp ellenkezőleg történik, a nemzetek ugyanis rájöttek: muszáj lesz megtanulniuk együtt élni a vírussal. Dél-Koreában hétfőtől vezettek be új szabályokat, annak ellenére, hogy hetente több ezer új fertőzéses esetet regisztrálnak. Az új intézkedések lehetővé teszik, hogy akár 10 ember is találkozhasson privát összejöveteleken országszerte, míg a legtöbb vállalkozás a kijárási tilalom lejártával újra kinyithat. Japán fővárosában, Tokióban a múlt hónap végén oldották fel a kijárási tilalmat a bárok és éttermek tekintetében.

Emellett nem csak a belföldi korlátozásokat oldják fel a régióban. Míg Japán és Dél-Korea továbbra is szigorú határellenőrzést tart fenn – beleértve a kötelező karantént a legtöbb nemzetközi utazó számára -, Thaiföld hétfőtől 63 országból fogad látogatókat, mindaddig, amíg bizonyítani tudják, hogy mindkét oltást megkapták és negatív a Covid-19 tesztjük.

Hétfőn Ausztrália is megkezdte határainak részleges újranyitását a teljesen beoltott állampolgárok előtt, véget vetve a szigorú határzárnak, amely csaknem két évig a családtagok számára sem engedélyezte a látogatást.

Mindez a régióban tapasztalható általánosan magas átoltottságnak köszönhető. Annak ellenére, hogy az oltási kampány viszonylag lassan indult a térségben, ma már Ausztrália, Japán, Dél-Korea és Szingapúr igen előkelő helyet foglal el a listán.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNN

Friss hírek