Halad az oltási program, lazítottak Ausztráliában

Ausztrália Új-Dél-Wales államában jócskán lazítottak a még nyáron bevezetett korlátozásokon, miután az itteni, 16 éven felüli lakosság 70 százaléka már mindkét koronavírus elleni oltást megkapta – írja a BBC.

Az enyhítés Sydney-t és környékét érinti, és csak azokra vonatkozik, akik már beoltatták magukat. A szigorú intézkedések 106 napig voltak érvényben. A lazítás értelmében hétfőtől újranyithatnak az üzletek, az éttermek, az edzőtermek, a mozik, az állatkertek és a múzeumok is, a távolságtartási szabályokat ugyanakkor továbbra is be kell tartani. Emellett az érintettek már öt kilométernél távolabb is utazhatnak lakóhelyüktől, de olyan területekre továbbra sem mehetnek, ahol alacsonyabb az átoltottság.

A tervek szerint további lazításokra az oltottság 80, illetve 90 százalékos szintjének elérését követően lesz lehetőség. A hatóságok jelezték, hogy a külföldön élő ausztrálok jövő hónapban utazhatnak vissza Sydney-be, miután az ország határai újra megnyílnak.

Az emberek azonban már így is nagyon örülnek: az éttermek már hétfőn tele voltak, a fodrászatok előtt hosszú sorok kígyóztak. Mindez persze a szolgáltatóknak is rendkívül jó hír. Nemsokára egyébként más nagyvárosok és régiók is követik Sydney példáját: Canberra péntektől tervez lazítani a korlátozásokon, míg Melbourne várhatóan október végén nyit.

Ausztrália korábban egyfajta “Covid-felszámolási” stratégiát követett (és egyes államokban továbbra is ez a cél). A delta variáns gyors terjedése azonban arra kényszerítette az országot, hogy nagyobb hangsúlyt fektessen az oltási erőfeszítésekre, hogy idővel átállhassanak a “vírussal való együttélésre”.

Queensland, Nyugat-Ausztrália, Dél-Ausztrália, Tasmánia és az Északi terület mindazonáltal sikeresen “vírusmentes” maradt, miután lezárta határait a fertőzött államok előtt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: BBC / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »