Halad az oltási program, lazítottak Ausztráliában

Ausztrália Új-Dél-Wales államában jócskán lazítottak a még nyáron bevezetett korlátozásokon, miután az itteni, 16 éven felüli lakosság 70 százaléka már mindkét koronavírus elleni oltást megkapta – írja a BBC.

Az enyhítés Sydney-t és környékét érinti, és csak azokra vonatkozik, akik már beoltatták magukat. A szigorú intézkedések 106 napig voltak érvényben. A lazítás értelmében hétfőtől újranyithatnak az üzletek, az éttermek, az edzőtermek, a mozik, az állatkertek és a múzeumok is, a távolságtartási szabályokat ugyanakkor továbbra is be kell tartani. Emellett az érintettek már öt kilométernél távolabb is utazhatnak lakóhelyüktől, de olyan területekre továbbra sem mehetnek, ahol alacsonyabb az átoltottság.

A tervek szerint további lazításokra az oltottság 80, illetve 90 százalékos szintjének elérését követően lesz lehetőség. A hatóságok jelezték, hogy a külföldön élő ausztrálok jövő hónapban utazhatnak vissza Sydney-be, miután az ország határai újra megnyílnak.

Az emberek azonban már így is nagyon örülnek: az éttermek már hétfőn tele voltak, a fodrászatok előtt hosszú sorok kígyóztak. Mindez persze a szolgáltatóknak is rendkívül jó hír. Nemsokára egyébként más nagyvárosok és régiók is követik Sydney példáját: Canberra péntektől tervez lazítani a korlátozásokon, míg Melbourne várhatóan október végén nyit.

Ausztrália korábban egyfajta “Covid-felszámolási” stratégiát követett (és egyes államokban továbbra is ez a cél). A delta variáns gyors terjedése azonban arra kényszerítette az országot, hogy nagyobb hangsúlyt fektessen az oltási erőfeszítésekre, hogy idővel átállhassanak a “vírussal való együttélésre”.

Queensland, Nyugat-Ausztrália, Dél-Ausztrália, Tasmánia és az Északi terület mindazonáltal sikeresen “vírusmentes” maradt, miután lezárta határait a fertőzött államok előtt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: BBC / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »