Temesvárt is elérte az energiaválság, lekapcsolták a távfűtést

Több mint 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták le a távfűtést kedd délben Temesváron, miután a Temes Megyei Törvényszék fizetésképtelenné nyilvánította az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési társaságot, a szolgáltató pedig elzárta a gázcsapot.

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre. Hozzátette: folytatják a tárgyalásokat kis mennyiségű gáz vásárlásáról, amely lehetővé tenné, hogy elsősorban szénnel üzemeltessék a temesvári hőközpontokat.

A polgármester drámainak nevezte a helyzetet, és közölte: a parlament és a kormány beavatkozása nélkül a temesvári távhőszolgáltató rendszer nem bírja ki a telet.

A fizetésképtelenség megállapításával – amely a romániai jogrend szerint a csődeljárás első lépése – a törvényszék kedden csődbiztost nevezett ki a Colterm távhőszolgáltató mellé.

Dominic Fritz hétfőn közölte, hogy a Colterm a távhő- és melegvíz-szolgáltatás lakossági árának megháromszorozását kezdeményezte a gáz árának ugrásszerű megemelkedésére hivatkozva. A polgármester viszont közölte, hogy az önkormányzati testület keddi ülésén “csak” a szolgáltatás árának megkétszerezésére tesz javaslatot, hiszen a lakosságra mért sokkhatásra is tekintettel kell lennie.

A polgármester hangsúlyozta: a Colterm korábbi ciklusokban felhalmozott adósságai teszik kritikussá a helyzetet. Az elmúlt egy évben – mióta átvette a város vezetését – nekiláttak az adósság visszafizetésének. Hozzátette: a város csak ebben az évben 137 millió lejt (9,8 milliárd forintot) fizetett a szolgáltatónak; ebből az összegből két iskolát fel lehetett volna építeni. Megjegyezte: nem lehet a végtelenségig fenntartani ilyen módon a rendszert, a távhőszolgáltató önkormányzati finanszírozásával ugyanis a város jövőjét élik fel. Hozzáfűzte, hogy az egyik gázszolgáltató 80 millió lej (5,76 milliárd forint) kifizetéséhez kötötte a gázcsap megnyitását, ennyi pénzt pedig a város nem tud előteremteni.

Fritz elmondása szerint a temesvári Románia második legnagyobb távhőszolgáltató rendszere a bukaresti után. Úgy vélte, hogy az energiaárak megemelkedése miatt egyetlen más romániai nagyvárosban sem tudják csak a lakossággal és az önkormányzatokkal kifizettetni a téli távhőszolgáltatásokat.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: éves mélypontján a DAX

Jelentős eladási hullám bontakozott ki a hét utolsó kereskedési napján az európai részvénypiacokon, a DE30 több mint 2%-kal került lejjebb és közel kétéves mélypontra jutott. Az eleve borús hangulatot a német BMI adatok rontották tovább.

Read More »