Friss hírek

Megvan az energiaválság első európai áldozata

A Bohemia Energy csoport, amely a legnagyobb csehországi alternatív energiaszolgáltató vállalat azonnali hatállyal megszünteti tevékenységét – jelentette be a cég szerdai közleményében. A menedzsment a váratlan lépést az energia világpiaci árainak rendkívüli növekedésével magyarázta, de részleteket egyelőre nem közöltek.

A 2010-ben létrejött Bohemia Energy csoport (Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie CS, Europe Easy Energy és az X Energie) mintegy 900 ezer háztartásnak és vállalatnak szállított villanyáramot és földgázt. A csoport menedzsmentje szerdán a cseh Energetikai Szabályozó Hivatalhoz fordult azzal a kéréssel, hogy azonnali hatállyal szüntesse meg összes cégének energiaszolgáltatói engedélyét.

A vállalat ugyanakkor közölte, hogy kliensei közül senki sem marad villanyáram vagy földgáz nélkül, mert a hatályos szabályok szerint ellátásukat átveszi az úgynevezett utolsó állomás, azaz az adott régió legnagyobb energiaszolgáltatója.

Szintén szerdán jelentették be Prágában, hogy a legnagyobb csehországi földgázszolgáltató, az innogy Energie (a német REWE utódja) november 20-tól 10,6 százalékkal emeli a gázárakat. A lépést ez a vállalat is a világpiaci gázárak emelkedésével indokolja. A cég mintegy 1,1 millió háztartásnak és cégnek szállít földgázt, mintegy félmillió kliensnek pedig áramot. Közleményében az innogy Energie azt állítja, hogy ügyfelei többségét az áremelkedés nem fogja érinteni, mert fix árakon – korábban rögzített alacsonyabb árakon – veszik a gázt és az áramot.

Az EU intézkedéscsomagot jelentett be a helyzet orvoslására

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot mutatott be szerdán a megemelkedett energiaárak okozta rendkívüli helyzet rövid és középtávú tagállami kezelésére. A javaslatok között jövedelemtámogatás, a számlafizetések ideiglenes halasztása, valamint ideiglenes, célzott adócsökkentés biztosítása is szerepel a kiszolgáltatott háztartások és vállalkozások számára.

Kadri Simson energiapolitikáért felelős uniós biztos a javaslat bemutatásakor elmondta: a jelenlegi, a téli időszak végéig biztosan magas szinten maradó energiaárak azonnali, összehangolt választ igényelnek. Az intézkedésekkel erősíteni kívánják a gazdaságok jövőbeni ársokkokkal szembeni ellenálló képességét.

Az unió emellett támogatja a megújuló energiaforrások használatát, valamint az energiahatékonyságot célzó beruházásokat, áttekinti az energiatárolásra és a gázkészletek beszerzésére vonatkozó lehetséges intézkedéseket, valamint felméri a villamosenergia-piac helyzetét – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »