Román kormányválság: pártszakadás fenyegeti a PNL-t

Kilépett a Romániában két éve kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójából Ludovic Orban volt pártelnök kedden, arra hivatkozva, hogy nem tud közösséget vállalni az új pártvezetés politikájával, és csak így tud hű maradni a választóitól kapott megbízatáshoz.

Orban azzal vádolta a párt élére egy hónapja megválasztott utódját, Florin Citu ügyvivő miniszterelnököt és a PNL jelöltjeként államfővé választott Klaus Iohannist, hogy önös politikai érdekeik miatt mesterséges politikai válságot idéztek elő, szétverték a pártot, a jobbközép kormánykoalíciót és az egészségügyi krízis közepette működőképes válság nélkül hagyták az országot. Orban, aki két hete lemondott a képviselőház elnöki tisztségéről is, független képviselő marad, de a PNL-ből – amelynek három évtizede tagja – “egyelőre” nem lép ki.

A bukaresti média szerint a PNL-t a pártszakadás fenyegeti, fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy Orbant az a negyven liberális törvényhozó is követi, aki nyilvánosan kiállt mellette a PNL szeptemberi tisztújítása után. Ha Orban hívei is kilépnek a frakcióból, akkor a PNL már akkor sem tud kormánytöbbséget gyűjteni maga köré a jobboldalon, ha kibékül a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR).

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kedden Klaus Iohannis államfő felmentette európai ügyekért felelős elnöki tanácsadói tisztségéből Leonard Orbant, a volt PNL-elnök testvérét, akit ugyanakkor a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával tüntetett ki “rendkívüli szakmai pályája, Románia európai integrációjához való hozzájárulása” elismeréseként. Leonard Orban, Románia első (2007-2010) európai uniós biztosa, 2010-2011 között (Traian Basescu elnöksége idején), illetve 2015 óta dolgozott tanácsadóként az elnöki hivatalban.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply