Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

A tárca szakértői szerint ennek legfőbb oka, hogy az utóbbi hetekben ismét gyorsan emelkedik a napi új fertőzések száma, nő a munkaadók nyomása alkalmazottaik beoltására, illetve az a tény, hogy november elsejével megszűnik a koronavírus-tesztek ingyenessége.

Hétfőn a több tízezer szűrés 4262 új esetet mutatott ki. A kórházban kezelt Covid-19 betegek száma ismét ezer fölé emelkedett, közülük 156 ember állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Az orvosi szövetség szerint azonban a kórházak jelenleg nincsenek leterhelve, a szabad „speciális covidos” ágyak száma meghaladja a másfélezret.

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig 6,06 millió ember kapta meg az oltás mindkét adagját, 135 ezren pedig már a harmadik dózist is. Jelenleg a 12 éven felüli cseh lakosság 66 százaléka van beoltva, az egész lakosságra kivetítve ez 57 százalék, míg a 18 éven felüli lakosságnál 68 százalék – közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a beoltottság terén Csehország az Európai Unió átlaga alatt van. A szomszédos Ausztriában és Németországban mintegy 10 százalékkal többen vannak beoltva – jegyezte meg.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »