India is az energiaválság szélén egyensúlyoz

Nem Kína az egyetlen ázsiai óriás, amely energiaválsággal küzd: India szintén igen rossz helyzetben van, az ország széntüzelésű erőműveinek többsége ugyanis kritikusan alacsony szénkészlettel rendelkezik, ráadásul éppen akkor, amikor jelentősen meg fog nőni az energiafogyasztás.

Az indiai villamosenergia-termelés mintegy 70%-át szénből állítják elő. Az október 6-án nyilvánosságra került kormányzati adatok szerint India 135 szénalapú erőművének nagy részében (mintegy 108 erőműben) kevesebb, mint 8 napra elegendő szénkészlet maradt – sőt, az erőművek közel felében még ennyi sincs, itt mindössze 2-3 napról beszélhetünk.

Noha a Coal India állami vállalat, amely az ország szénkitermelésének több mint 80%-áért felel a múlt hónapban közölte: növeli a közművek ellátását az erőművek szénhiányának megoldása érdekében, a helyzet valójában egyre aggasztóbb méreteket ölt.

De miként fajult idáig a dolog?

A kínálati tényezők és a csökkenő szénimport kombinációja vezetett a jelenlegi válsághoz – mondták elemzők a CNBC-nek.

Indiában április és augusztus között megugrott az áramigény, mikor a gazdaság a koronavírus-járvány második hulláma után újra lendületbe jött. Szakértők szerint ez a fellendülés sokkal meredekebb volt a vártnál, így az erőműveket üzemeltető vállalatok sem számítottak idén az energiaigény ilyen szintű növekedésére.

Erre az egyenetlenül eloszló monszun-szezon még rátett egy lapáttal, mivel egyes területeken a szokásosnál kevesebb csapadék esett, ami hátrányosan befolyásolta a vízenergia-termelést. További tényező volt például a gázárak meredek emelkedése, valamint az atomerőművek karbantartási leállása – mindez a széntüzelésű energiatermelés növekedéséhez vezetett.

És hogyhogy elfogy a szénkészlet?

India – annak ellenére, hogy viszonylag nagy széntartalékkal rendelkezik – a világ harmadik legnagyobb szénimportőre. A nemzetközi szénárak azonban annyira megemelkedtek, hogy az import az elmúlt hónapokban meredeken csökkent. A kereslet viszont ezzel párhuzamosan nőtt.

Az erőművek szénimportja júliusban és augusztusban 45%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, így az energiaszektoron kívüli ágazatok egyre inkább a hazai széntől függtek. Az import szénre támaszkodó part menti erőművek villamosenergia-termelésének visszaesése pedig nagyobb nyomást gyakorolt a hazai szenet használó erőművekre, hogy növeljék a termelést.

Eközben a szénimportot a járványhelyzetből adódó logisztikai problémák miatti ellátási zavarok is akadályozták – például az, hogy jócskán emelkedtek a szállítási költségek.

Mindemellett fontos megemlíteni, hogy a belföldi szén alacsonyabb fűtőértékű – ez azt jelenti, hogy több kell belőle az importált szén helyettesítésére.

Mi történhet ezután?

Az energiaellátási válság hat hónapig is eltarthat – figyelmeztetett Raj Kumar Singh indiai energiaügyi miniszter.

Mivel nemsokára kezdődik az ünnepi szezon Indiában, amikor is a fogyasztás általában eléri a csúcspontját, az energiaigény tovább emelkedhet – a helyzet ráadásul tovább súlyosbodhat, ha az indiai export iránti globális kereslet jelentősen megnő. A Coal India a maga részéről állítólag felpörgette a termelését, hogy megpróbálja kompenzálni a hiány egy részét, ez azonban édeskevés.

Noha az indiai hatóságok igyekeztek eloszlatni a félelmeket – mondván az országban van elegendő szén az erőművek ellátására -, félő, hogy a következő hónapokban országszerte jelentős áramkimaradások várhatók.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC
szemlézte: Majoros Anna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »