24 órás áramszünet volt egész Libanonban

A 6 millió lakossal rendelkező Libanon egyre lejjebb csúszik a lejtőn, pár éve még csak a helyi fizetőeszközzel voltak komoly gondok, de mára a teljes összeomlás jelei látszanak. Hétvégén 24 órás áramszünet volt az országban, mert a két fő erőműben elfogyott az üzemanyag.

Az állami áramszolgáltató közleményben közölte, hogy a két fő áramellátóban történt leállást üzemanyaghiány okozta és nem volt lehetőségük az áramszolgáltatás újraindítására.

Az áramszolgáltatás végül vasárnap késő este állt helyre, miután a libanoni központi bank (!) 100 millió dolláros hitelt nyújtott az energiaügyi minisztériumnak, amiből üzemanyagot tudtak vásárolni és újraindították az erőműveket. A gyorssegély hiányában az áramszünet több napig tartott volna.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Jegybanki piramisjáték segíti Libanon összeomlását

Libanonban végleg összeomlott az árfolyamrendszer, égnek a bankok

Az áramszünetek nem szokatlanok Libanonban, az utóbbi hónapokban naponta többször is előfordultak, de a gazdasági helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy áramszünetek idején sok üzlettulajdonos csak vizet hajlandó eladni, mert a helyi fizetőeszköz árfolyama annyira ingadozik, hogy akár egy áramszünet ideje alatt is jelentősen módosulhatnak az árak.

A helyi fizetőeszköz dollárhoz viszonyított hivatalosan rögzített árfolyama az 1990-es évek óta 1.500, azaz 1.500 libanoni líra elviekben egy dollárt ér. A líra valós árfolyama viszont évek óta zuhan, a feketepiacon jelenleg 19.250 lírát kell adni egy dollárért.

A gyakori áramszünetek ráadásul teljesen megváltoztatták a fogyasztási szokásokat is. Bejrútban éjjelente már a nyár kezdete óta nincs áram, így az üzletek, az éttermek és a háztartások egyszerűen nem tudják frissen tartani a tejtermékeket és húsokat a nyári hőségben. Ennek következtében az utóbbi hónapokban a tejtermékek és húsok fogyasztása drasztikusan visszaesett.

A teljes cikk a CNBC oldalán, angol nyelven olvasható.

  • További cikkeink aa témában:

Forrás: CNBC

 

Friss hírek