Hamarosan csődöt jelenthet Libanon

Libanon az 1975 és 1990 közötti polgárháború óta a legnagyobb gazdasági és pénzügyi válságát éli át, az utóbbi hónapokban a helyi fizetőeszköz értéke mintegy 60%-kal zuhant dollárral szemben a feketepiacon.

A helyzetet csak tovább rontja, hogy tavaly október óta kormányellenes tüntetések zajlanak országszerte, az ország válságáért a vezető elitet hibáztatják, a korrupció és a megszorítások a felháborodás fő indokai. A helyi deviza elértéktelenedésének is megvan az oka, kissé hasonló a helyzet, mint Venezuelában – itt is mesterségesen próbálják alakítani az árfolyamot, ami persze csak ideig-óráig működhet.

A libanoni jegybank meglehetősen furcsa tevékenységéről itt írtunk részletesen: 

Jegybanki piramisjáték segíti Libanon összeomlását

A hullámok most kezdenek összecsapni az ország felett, Libanon most először várhatóan nem tudja majd teljesíteni az Eurobond kötvényéhez kapcsolódó törlesztését – azaz csődöt jelenthet. Az IMF delegációja csütörtökön érkezett Libanonba, hogy tanácsot adjanak a válságból történő kilábaláshoz.

A Moody’s is reagált a kialakult helyzetre és rögtön két fokozattal megvágta az ország adósbesorolását, mely így Caa2-ról Ca-ra esett.
Ez alatt már csak egy fokozat van, ami gyakorlatilag a hivatalos csődöt jelenti.

A leminősítés indokairól részletesen a CNBC számolt be, a cikk angol nyelven itt elérhető, de íme egy apró részlet a folyamatokról:

„A Moody’s jelezte, hogy a bankbetétek értéke december végére 15,7 milliárd dollárral, azaz a teljes GDP 30%-ával csökkent az előző év végéhez képest.”

Tovább olvasom →
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »