Cseh sajtó: Babis az államfői tisztségre pályázhat

Az eddig kormányzó ANO mozgalom veresége a képviselőházi választásokon azt eredményezheti, hogy elnöke, Andrej Babis kormányfő megpályázza a cseh államfői tisztséget – állította hétfőn több cseh napilap a hétvégi választásokat kommentálva.

Andrej Babis a választások előtt úgy nyilatkozott, hogy az ANO veresége esetén távozik a nagypolitikából, és nem lesz parlamenti képviselő. Vasárnapi videóüzenetében viszont már azt állította, hogy vállalja a képviselőséget.

A liberális Mladá Fronta Dnes című napilap szerint ahhoz, hogy Babis sikeres lehessen az elnökválasztáson, először ellenzéki szerepben kell bizonyítania. A Babis tulajdonában lévő lap szerint a választások után jobbközép kormány körvonalazódik, amely megnyithatná az utat a kormányfő előtt az elnökválasztás felé. A siker feltétele azonban az, hogy Babis előbb következetesen teljesítse ellenzéki feladatait. “A csehek közismerten hajlanak arra, hogy minél jobban kiegyenlítsék az erőviszonyokat. Amennyiben egy ‘Antibabis’ lesz hatalmon, az Babisnak sokkal inkább megnyitja az utat a Hradzsin felé” – mutatott rá az újság.

Andrej Babis cseh miniszterelnök. Kép forrása: Flickr

A független baloldali Právo szerint a hétvégi képviselőházi választások politikai földrengést okoztak Csehországban, amelyek ugyan apróságokban rejlenek, de végeredményük a hatalomváltás. Az önálló Csehország megalakulása óta első ízben nem lesz jelen a parlamentben a baloldal. A lap szerint a szociáldemokraták és a kommunisták arra fizettek rá, hogy az elmúlt négy évben eljátszották az ANO szatellitpártjainak szerepét. “Csak önmagukat hibáztathatják, figyelmeztetést kaptak éppen eleget” – jegyezte meg a Právo.

A lap felhívta a figyelmet arra, hogy Csehországnak ezekben a nehéz időkben cselekvőképes kormányra van szüksége. Hogy mennyit kell majd várni egy ilyen kormányra, az a köztársasági elnöktől függ, Milos Zeman egészségi állapota azonban nagy kérdőjel – írta az újság.

Zeman második, egyben utolsó mandátuma 2023 márciusában jár le. Az elnökválasztást várhatóan 2023 januárjában tartják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply