Milos Zeman betegsége is megkavarja a cseh kormányalakítást

Milos Zeman cseh államfőt vasárnap délben váratlanul újra a prágai Központi Katonai Kórházba szállították – közölte a CTK hírügynökség a kórház szóvivőjére hivatkozva. Zeman vélhetően Andrej Babist bízná meg a kormányalakítással, de az ellenzéki koalíció nem akar az ANO-val tárgyalni. 

Az államfő orvosa, Miroslav Zavoral vasárnap délután sajtótájékoztatón közölte, hogy az államfőt az ő javaslatára szállították kórházba. Zavoral, aki a katonai kórház igazgatója is, leszögezte: az orvosok pontosan tudják, mi a baja az államfőnek, és azt megfelelő módon kezelik. Ugyanakkor jelezte, nem mondhatja el, hogy Milos Zeman milyen betegségben szenved, mert nem kapott erre felhatalmazást az államfőtől.

Milos Zeman délelőtt találkozott Andrej Babis miniszterelnökkel, akinek eddig kormányzó mozgalma a hét végén elveszítette a képviselőházi választást. Babis röviddel a mentőkocsi Lányba érkezése előtt elhagyta az elnöki rezidenciát, de újságíróknak nem nyilatkozott.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő pénteken jelentette be, hogy Zeman már két hete betegállományban van, de ez nem akadályozza államfői feladatainak ellátásában. A betegségre való tekintettel Zeman következő napokra tervezett programját lemondták. Szeptember második felében a 76 éves politikus, akinek második elnöki mandátuma 2023 márciusában jár le, nyolc éjszakát töltött a prágai Központi Katonai Kórházban, ami eddigi elnöksége alatt a kórházban eltöltött leghosszabb idő. Zeman orvosa javaslatára úgy döntött, hogy ezúttal nem Prágában, hanem az államfők vidéki székhelyén, a Lány kastélyban adja le szavazatát.

A cseh sajtóban az utóbbi napokban számos találgatás látott napvilágot Milos Zeman egészségi állapotával kapcsolatban. Az elnöki hivatal mindezeket alaptalan spekulációknak minősítette és nem kommentálta.

Az államfőnek komoly szerepe van a választások után felálló új kormányról folytatott tárgyalásokban, Zeman korábban azt mondta, hogy a kormányalakítási tárgyalásokkal első körben a győztes pártot fogja megbízni. Hangsúlyozta: nem koalíciót, hanem pártot. Ez jelen esetben az ANO és Andrej Babis.

Még Václav Havel elnökségének idejéből való íratlan hagyomány, hogy az elnök előbb kormányalakítási tárgyalásokkal bíz meg valakit, csak ezt követően nevez ki új kormányfőt, akit konkrét kormányalakítással bíz meg.

Az eddigiek alapján valószínűsíthető, hogy először Andrej Babis kap kormányalakítási tárgyalásokra megbízatást. Babis többször is elmondta, hogy elsőként a Spolu koalíciót kívánja megszólítani, míg a kisebb jobboldali koalícióval nem akar tárgyalni. A sajtó szerint valószínűsíthető, hogy Babis megpróbálja a Spolu gerincét kitevő ODS-t megnyerni a kormányzati együttműködésre, az ODS vezetői ezt azonban határozottan kizárták.

Andrej Babis politikai pozícióját az is gyengíti, hogy az új parlamentbe már nem jutott be a cseh baloldal két nagy hagyományú pártja: a Cseh Szociáldemokrata Párt, illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja. Az elmúlt választási időszakban éppen ez a két párt tette lehetővé, hogy a parlamentben kisebbségben lévő Babis négy évig kormányozzon.

A Spolu ellenzéki koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09), illetve a szintén jobboldali Kalózok-Polgármesterek (PirStan) koalíció már szombat éjjel emlékeztetőt írtak alá, miszerint igényt tartanak a kormányalakításra. Közölték Milos Zeman köztársasági elnökkel: kérik, hogy a kormányalakítással Petr Fialát, az ODS elnökét, a Spolu kormányfőjelöltjét bízza meg. Igényüket a 200 tagú képviselőházban megszerzett 108 mandátumra alapozzák. A két koalíció azt is kinyilvánította, hogy közösen fog fellépni, s pártjai külön-külön nem tárgyalnak az ANO-val.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »