Friss hírek

A briteknél már gazdasági kárt okozhat a poloskainvázió

A Magyarországon is egyre gyakoribb, barna színű márványospoloska már annyira elszaporodott az Egyesült Királyságban, hogy félő, ez árt az idei és/vagy jövő évi termésnek – írja a The Independent.

Noha a faj Ázsiában őshonos, a globális felmelegedés miatt egyre inkább elterjed Európa és az Egyesült Államok egyes részein is. A kártevő nyáron jellemzően gyümölcsökön és zöldségeken lakmározik, mégpedig úgy, hogy átszúrja a termés külső részét, és kiszívja levét, így az belül elrohad.

Az invazív fajok évente már így is több mint 1,8 milliárd fontba kerülnek az Egyesült Királyság gazdaságának – a márványpoloska így “csak hab a tortán”.

Forrás: Instagram / The Independent

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »