Működik az AstraZeneca Covid-gyógyszere

Az AstraZeneca kísérleti antianyag-gyógyszerkoktéljával sikerült csökkenteni a súlyos megbetegedések, illetve a halálesetek számát azon koronavírusos betegek körében, akik nem részesültek kórházi kezelésben – közölte a brit gyógyszergyártó hétfőn egy friss tanulmánya alapján.

Az AZD7442 nevű gyógyszer 50%-kal csökkentette a súlyos Covid-19 megbetegedés és a halálozás kockázatát azoknál a betegeknél, akiknek hét napig vagy rövidebb ideig voltak tüneteik. A kísérlet ezzel elérte célját.

“Az antitest-gyógyszerünkkel történő korai beavatkozás jelentősen csökkentheti a súlyos betegség kialakulását, ráadásul több mint hat hónapig tartó védelmet biztosít a szervezet számára” – mondta Mene Pangalos, az AstraZeneca egyik ügyvezető alelnöke. “A vállalat megvitatja az adatokat az egészségügyi hatóságokkal” – tette hozzá, további részleteket azonban nem árult el.

A gyártó egyébként egy olyan gyógyszerkoktél fejlesztésén is dolgozik, amely azokat az embereket védené a vírustól, akiknek nincs elég erős immunválaszuk a Covid-19 vakcinákra. Az AstraZeneca múlt héten sürgősségi engedélyt kért az amerikai szabályozó hatóságoktól erre a szerre, hogy megelőzésként alkalmazhassák.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek