Andrej Babis pártja vereséget szenvedett a cseh választáson

A jobboldali hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szombaton délután zárult képviselőházi választást.

A szavazatok 99,9 százalékát összegző Cseh Statisztikai Hivatal szerint a Spolu megkapta a szavazatok 27,75 százalékát. A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

A hatályos szabályok szerint a kétpárti koalíciónak nyolc, a hárompártinak pedig 11 százalékot kellett szereznie a parlamentbe való bejutáshoz. A nem egészen százszázalékos adatfeldolgozás alapján a 200 tagú alsóházban a Spolu koalíciónak 71, a Polgármesterek-Kalózok koalíciónak pedig 37 mandátuma lesz, ami többséget jelent. Az ANO mozgalom mandátumainak száma 72, az SPD-nek pedig 20 képviselője lesz a testületben. Bár az ANO országosan kevesebb szavazatot kapott, mint a Spolu, de a hatályos szabályok szerint a 14 regionális választási körzet adatainak összegzése alapján egy mandátummal több illeti meg.

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból. A szociáldemokraták 4,6, a kommunisták pedig 3,6 százalékot kaptak. Ez az eredmény azt jelenti, hogy a kommunisták az 1989-es rendszerváltás óta első ízben nem lesznek jelen a cseh parlamentben. A parlamenti felsőházban, a szenátusban a kommunistáknak már nincs szenátoruk. A szociáldemokratáknak három szenátora van. Jan Hamácek, a CSSD elnöke bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről.

A választási részvétel a 65,5 százalék volt, magasabb mint négy éve.

A két jobboldali koalíció már bejelentette, hogy közösen akar kormányozni. Kormányfőjelöltjük Petr Fiala, a polgári demokraták elnöke.

Milos Zeman államfő már korábban bejelentette, hogy az első kormányalakítási megbízatást a választások győztesének adja. A cseh alkotmány azonban pontosan nem szabályozza, kinek kell kormányfői megbízatást adjon az elnök. Az államfő a választás eredményét nem kommentálta. Szóvivője bejelentette; hogy Zeman vasárnap délben Lányban fogadja Andrej Babis kormányfőt.

A legutóbbi, 2017 őszi képviselőházi választáson az ANO 29,6 százalékot, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) 11,3 százalékot, a Kalózpárt 10,8 százalékot, a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 10,6 százalékot, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 7,8 százalékot, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 7,3 százalékot, KDU-CSL 5,8 százalékot, a TOP 09 5,3 százalékot, a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pedig 5,2 százalékot kapott.

Babis elismerte vereségét, de nem zárta ki, hogy kormányfői megbízatást kap

Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO pártelnöke elismerte mozgalma választási vereségét, és gratulált a győzelemhez a jobboldali ellenzéki Spolu koalíciónak, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap majd kormányalakítási megbízatást.

A kormányfő-pártelnök sajtóértekezletén leszögezte: miután mozgalma, az ANO kapta a legnagyobb támogatást, nem zárja ki, hogy Milos Zeman őt fogja megbízni kormányalakítással. „Ha az elnök engem bíz meg kormányalakítással, akkor a Spolu koalíciót fogom elsőként megszólítani együttműködés céljából” – jelentette ki Babis kérdésre válaszolva.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »