Van remény, még enyhe a negyedik hullám Magyarországon

A mai adatok szerint tovább emelkedett a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, de egyelőre nincs kiugró növekedés, az aktív fertőzöttek számát mutató görbe továbbra sem nő exponenciálisan, az egy hónappal korábbi adathoz képest alatt mindössze 2500-zal több az aktív eset.  

Öt beteg meghalt és újabb 633 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 5 887 540 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 645 518-an a második, 760 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. Ez a teljes lakosságra vetítve, legalább egy oltást tekintve 61%-os átoltottságot jelent.

A kormányzati oldalon kiemelték: az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza. A legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért arra kérik őket, hogy regisztráljanak és oltassák be magukat mielőbb. Hangsúlyozták, hogy a beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Az azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon 2021. augusztus 1-jétől. Forrás: MTVA

Bár a napi új esetszámok a júliusi és augusztusi minimumokhoz képest emelkedést mutatnak, az aktív esetek száma egy hónap alatt mindössze 2500-zal nőtt, így az aktív fertőzöttek alakulását mutató görbe nem emelkedett jelentősen – szemben más európai országok mutatóival. Hazánkban augusztus 30-án 4936 volt az aktív esetszám, ami szeptember 30-ra 7425-re nőtt – ez 50,4%-os növekedés egy hónap alatt.

Aktív esetszámok alakulása Magyarországon. Forrás: Worldometers

A szomszédos Romániában ezzel szemben augusztus 30-án 8455 aktív fertőzöttet regisztráltak, mára pedig 74.229-re nőtt ez az adat – ez 878%-os növekedést jelent (!). A vírusnak van is hol terjednie, hiszen Romániában mindössze a lakosság 28%-a rendelkezik teljes védettséggel, a kormány többek között az oltatlan egészségügyi dolgozók szankcionálásával és oltáslottóval próbálja javítani az oltási hajlandóságot.

Aktív esetszámok Romániában. Forrás: Worldometers

Az oltások fontosságát meglehetősen jól szemlélteti a két járványgörbe különbsége.

A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már meg is kapta azt (59-61%). Aki még nem, továbbra is regisztrálhat a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu oldalon.

Az internetes időpontfoglalóban a határidőn túli, valamilyen oknál fogva elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni. Így tehát az is könnyen be tudja pótolni a második oltását, akinek már korábban meg kellett volna kapnia azt, de elmulasztotta. Az időpontfoglaló nekik ugyanazt a vakcinát ajánlja fel, amellyel az első oltás is történt.

  • Előzmény:

Forrás: MTI / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »