Elérte az óceánt a láva La Palma szigetén

Elérte a Cumbre Vieja vulkánból kitörő láva az Atlanti-óceán partját, szerda délutánra már öt és tíz hektár közötti területet borított be a partszakaszon, mintegy 500 méter szélességben. 

A spanyol kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetét, ahol több mint egy hete tört ki a Cumbre Vieja nevű vulkán. A kabinet döntött arról, hogy első körben 10,5 millió euró közvetlen támogatást biztosít a károsultak legfontosabb szükségleteinek fedezésére. Az összegből 5,5 millió euró fordítható 107 ingatlan megvásárlására, amelynek feltétele, hogy azonnal beköltözhető legyen. További 5 millió eurót az odaveszett ingóságok pótlására osztanak szét – ismertette Isabel Rodríguez kormányszóvivő a részleteket.

A nap folyamán a Kanári-szigetek parlamentje 200 ezer eurós adományról döntött azok számára, akik mindenüket elveszítették a természeti katasztrófa következtében. Egy segélyszervezeten keresztül juttatják el a támogatást a rászorulókhoz.

Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának műholdas adatai szerint szerdáig 744 épületet ért el a lávafolyam, amiből 656 épület teljesen megsemmisült és az úthálózatból is eltűnt 21,5 kiométernyi szakasz.

Kedden a vulkáni tevékenység ismét fokozódott, egy második kráter is megnyílt a tűzhányón, amelyből a korábbinál folyékonyabb és gyorsabban haladó láva kezdett áradni. A több mint 1000 Celsius fokos magmafolyam kedden mintegy 800 méterre közelítette meg a sziget nyugati partját, szerda délutánra pedig el is érte azt.

https://www.instagram.com/p/CUZcxZioZca/

A közeli Tazacorte település több részén lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el a hatóságok felszólítva az ott élőket, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat is, mert a láva és a tengervíz találkozásakor veszélyes gázok szabadulnak fel.

A vulkán kitörése miatt a múlt héten mintegy hatezer embert telepítettek ki, közülük négyszázan visszatérhettek otthonukba. A 85 ezer lakosú, a Kanári-szigetekhez tartozó La Palmát jelenleg kizárólag vízi úton lehet megközelíteni. A repülőtér üzemel ugyan, de a légitársaságok felfüggesztették a járataikat biztonsági okokból.

További képek és információk (angol nyelven) az El País weboldalán:

https://english.elpais.com/spain/2021-09-29/lava-from-la-palma-volcano-has-already-covered-five-to-10-hectares-of-the-sea.html

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »