100 ezer Janssen vakcinát küldünk Csehországba

Csehország a közeli napokban 100 ezer koronavírus elleni Janssen-vakcinát kap Magyarországtól – jelentette be Andrej Babis cseh kormányfő pénteken a Twitter közösségi hálón közölt bejegyzésében.

Babis nem közölte, hogy ajándékról vagy kölcsönről van-e szó. Csehország már korábban három tételben összesen 340 ezer adag Pfizer/BioNtech-vakcinát kapott kölcsönbe Magyarországtól. A cseheknek a kölcsönt az év végéig kell visszaadniuk Magyarországnak.

“A Johnson & Johnson – a Janssen anyacége – vakcinái egyadagosak és elsősorban a regisztráció nélküli oltópontokon népszerűek Csehországban” – jegyezte meg Andrej Babis. Janssen-vakcinákkal oltanak például a prágai vasúti főpályaudvaron. Bejegyzésében Babis azt hangsúlyozta, hogy Prága és Budapest együttműködése ezen a téren nagyon jó és ismételten köszönetet mondott Magyarországnak a segítségért. Csehország csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használja és továbbra is vakcinahiánnyal küszködik.

A 10,7 milliós Csehországban péntekig több mint 10,5 millió adag vakcinát adtak be a lakosoknak, teljesen beoltottnak 5,25 millió állampolgár számít.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek